NieuwsPodcast

ONL Podcast: Nieuwe tool brengt maatschappelijke impact bedrijven in beeld

Sylvia Oostwegel van MAEX, dat staat voor Maatschappelijke AEX, vertelt in de nieuwste podcast van ONL over een nieuwe tool die de maatschappelijk en sociale impact van een bedrijf in een oogopslag in beeld brengt.

‘’We zijn een aantal jaren geleden MAEX gestart om tools te maken om de impacteconomie te versterken”, zegt Oostwegel. “Dat is altijd een hele zin”, grapt ze. “Er wordt veel maatschappelijke waarde gecreëerd op allerlei plekken in de samenleving die niet overal zichtbaar is en zeker niet gemeten werd. Die maatschappelijke waarde willen we net zo belangrijk maken als financiële waarde.” MAEX begon met het bedienen van maatschappelijke initiatieven en sociaal ondernemers en breidt nu uit naar het bedrijfsleven.

Toekomstbestendig businessmodel

“Ondernemers zijn er ook om geld te verdienen, maar we zien in toenemende mate dat de samenleving, klanten en ketenpartners steeds meer vragen hoe ondernemers bijdragen aan grote maatschappelijke opgaven als armoede en klimaat. Soms is maatschappelijke ondernemer zelfs en vereiste in aanbestedingen.” Bij een toekomstbestendig businessmodel hoort dit erbij, volgens Oostwegel. “Ik ben bioloog en ik geloof dat we zorgvuldiger moeten omgaan met ons ecosysteem. Het is ontzettend urgent. We lopen aan alle kanten vast en het is evident dat we de dingen op een andere manier moet doen. Bovendien kunnen geld verdienen en werken aan een betere wereld heel goed samengaan.”

‘Elk stapje telt’

Staat het bedrijfsleven open voor deze boodschap? “Het bedrijfsleven is een groot begrip. 93 procent van de grote bedrijven neemt in rapportages de werelddoelen mee. Ook het mkb, wil laten zien zij doen”, zegt de maatschappelijke ondernemer.  Al zijn de tijden moeilijk. “We zien dat ondernemers erg met de korte termijn bezig zijn om te overleven. Dat is logisch, maar wil je op de lange termijn doorgaan, dan zal je iets moeten doen aan de effecten die jij teweegbrengt op de samenleving.” Soms zijn kleine stapjes al genoeg. “Elk stapje telt. Ook kleine bedrijven kunnen hun afval scheiden of duurzame koffie inkopen of gelijk belonen.

Social Handprint

Social Handprint is een impactvisualisatie, ontwikkeld door MAEX, die de positieve bijdrage van een organisatie aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties visueel maakt. Denk aan het bestrijden van ontbossing, sociale ongelijkheid en polarisatie. “Je laat hiermee zien welke positieve bijdrage jouw bedrijf levert aan de samenleving, zowel op sociaal als duurzaamheidsgebied”, zegt Oostwegel. Het in kaart brengen van de Social Handprint gaat via een online vragenlijst waarna de ondernemer een rapport krijgt.

Inmiddels hebben ruim 2.000 maatschappelijke initiatieven een Social Handprint. “Ondernemers hebben het al druk genoeg, daarom hebben we een overzichtelijke website gemaakt met een laagdrempelige tool.” Ondernemers die data paraat hebben kunnen de vragenlijst goed en snel invullen, volgens Oostwegel.  “We hebben als overheid de Sustainable Development Goals omarmd, maar in het regeerakkoord staat nauwelijks hoe we hier mee omgaan. We hopen dat die SDG’s als moreel kompas worden gebruikt”, aldus Oostwegel.

Beluister hier de hele podcast.