Nieuws

Bijeenkomst Wet DBA in de Tweede Kamer

Op donderdag 17 november organiseerde ONL voor Ondernemers samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een bijeenkomst over de problemen met de Wet DBA. Aanleiding was de voortgang van het DBA-meldpunt opgericht door ONL en het CDA. Het doel was inzicht te verschaffen in de problemen en te spreken over mogelijke oplossingen.

Een overweldigende hoeveelheid ondernemers was hierbij aanwezig. Zowel opdrachtnemers, opdrachtgevers als experts kwamen naar de Tweede Kamer om hun visie op de problemen en oplossingen te geven. De Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Mei Li Vos (PvdA), Erik Ziengs (VVD), Teun van Dijck (PVV) en Steven van Weyenberg (D66) maakten van de mogelijkheid gebruik om hen te spreken en vragen te stellen.

De bijeenkomst was in twee delen opgedeeld. Eerst vertelden zelfstandig professionals hoe de Wet DBA en het systeem van modelcontracten voor problemen zorgt. Duidelijk werd dat de praktijk niet uit de voeten kan met de gezagsrelatie. Een opdrachtgever zal altijd inspraak hebben in de uitvoering, al is dat maar omdat de opdracht op een bepaalde tijd uitgevoerd moet worden.

Ook de vrije vervangbaarheid levert problemen op. Opdrachtgevers huren zelfstandig professionals juist in vanwege hun unieke competenties en vaardigheden. Een zelfstandig cameraman geeft aan dat hij al jaren bepaalde klussen mag filmen vanwege zijn ervaring en kunde, “het wordt dan niet gewaardeerd als ik mijn buurman stuur“.

De ervaring is dat opdrachtgevers het risico niet aandurven en daarom alleen nog maar via detachering of payrolling willen werken.  “Als echte ondernemer wil je dit niet, want je hebt je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling immers zelf al geregeld. Ook verlies je de vrijheid en het ondernemerschap. Na het tijdelijke werk, als werknemer, sta ik alsnog weer met lege handen“, aldus een aanwezige ondernemer.

Indien de belastingdienst tot de conclusie komt dat een zelfstandig professional toch als werknemer aangemerkt moet worden, levert dit niet alleen boetes en naheffingen op, maar ook met terugwerkende kracht een dienstverband. De verregaande mogelijke gevolgen maken dat opdrachtgevers liever voor zekerheid kiezen.

In het tweede daal bevestigden de aanwezige opdrachtgevers hun problemen met de gezagsverhouding en de angst voor boetes en naheffingen. Grote bedrijven werken met een flexibele schil, maar hebben ook zelfstandig professionals nodig voor specialistisch werk en om pieken op te vangen. Als er niet op de korte termijn een oplossing komt, hebben deze bedrijven wel een probleem. Indien de specialistische zelfstandig professionals niet ingehuurd kunnen worden, komt de continuïteit van bedrijfsprocessen in gevaar.

Zonder duidelijkheid over de gezagsverhouding durven de meeste bedrijven het niet aan om zelfstandig professionals aan te nemen. Dit beeld bevestigden de experts. mr. Dick van Deventer: “Het is pijnlijk hoe weinig handvatten zzp’ers en ondernemers hier krijgen”. Duidelijk is dat de wet zijn doel ver voorbij schiet. mr. dr. Mark Diebels: “Schijnzelfstandigheid aanpakken met de de Wet DBA is als schieten met een kanon op mug“.

Niet alleen de problemen maar ook mogelijke oplossingen werden besproken. De experts mr. Dick van Deventer en mr. dr. Mark Diebels kwamen met een aantal mogelijke oplossingen. Op de korte termijn zou een tijdelijke vrijwaring de onrust in de markt kunnen wegnemen. Een andere mogelijkheid is de focus van gezagsverhouding verleggen naar de andere elementen, zoals bijvoorbeeld de bedoeling van partijen. Een mogelijkheid die enthousiast ontvangen werd was de suggestie om aansluiting de zoeken bij het Belgische systeem: waarin je aan enkele van de kwantitatieve en kwalitatieve eisen moet voldoen om als zelfstandig professional aangemerkt te worden.