Columns & Opiniestukken

Onbalans – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Donderdag 3 mei 2018, Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Onbalans 

Het kabinet probeert met het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans te bereiken dat bedrijven meer mensen in vaste dienst nemen. Het middel hiervoor is flexibele arbeid duurder maken. Dit gaat niet werken. Het vertrekpunt is verkeerd en daarom zal deze wet leiden tot een onbalans.

Als we willen dat ondernemers mensen aannemen, dan moeten we het werkgeverschap aantrekkelijker maken. Flex duurder maken helpt hier niet bij. Dit zorgt alleen voor meer kosten, verplichtingen en risico’s voor ondernemers. Terwijl werkenden geen extra zekerheid krijgen.

Arbeidsmarkt-discussies verzanden te vaak in een vast-flex-tegenstelling. Hiermee wordt voorbijgegaan aan de echt belangrijke vragen. Hoe zorgen we dat iedereen in de toekomst, gezond en gelukkig, kan blijven werken? En, hoe bieden we alle werkenden passende sociale zekerheden? We kunnen veel meer realiseren voor werkenden als we niet steeds teruggrijpen op oude zekerheden.

De Wet arbeidsmarkt in balans zal geen structurele oplossingen brengen. Het blijft uitgaan van een achterhaald doel en kiest voor het verkeerde middel. In plaats hiervan kan het kabinet haar energie beter steken in het maken van een nieuw plan. Een Deltaplan om de arbeidsmarkt te moderniseren. Het is nu tijd om de handen ineen te slaan.