Nieuws

‘Veel overheidstaken komen terecht bij ondernemers’ – Tweede Kamerleden en ondernemers samen aan het ontbijt

Te veel regels en wetten, één Europees btw-tarief en een innovatieve overheid, weinig ondernemersvraagstukken bleven onbesproken tijdens een constructief gesprek tussen mkb-ondernemers en Tweede Kamerleden. Op steenworp afstand van het Binnenhof in Den Haag organiseerde ONL vandaag een ontbijt waar ondernemers aan politici konden vertellen hoe het is om te ondernemen in Nederland. De zeer geïnteresseerde Kamerleden: Mustafa Amhaouch (CDA), Thierry Aartsen (VVD), Hilde Palland (CDA) en Wybren van Haga luisterden aandachtig naar onder andere ondernemers Kimberly Roersma van Mother Nature Cleans, Coen van den Oever, founder van De Galerie Den Haag en Mirjam Bink, medeoprichter van ONL.

De waarde van het mkb voor de Nederlandse economie en samenleving is groot. Toch ervaren ondernemers veel regeldruk die ze belemmert in het ondernemen. Zo komen veel overheidstaken terecht bij ondernemers. Als zij bijvoorbeeld een paspoort van een nieuwe werknemer uit het buitenland moeten controleren op echtheid, is dat bijna niet te doen. Tijdens het ontbijt hadden ondernemers de mogelijkheid om dit soort problemen aan te kaarten. Vanuit hun eigen ervaringen vertelden zij dat het soms bijna onmogelijk is om de wetten en regels goed uit te voeren.

Ondernemers willen daarnaast graag dat de overheid een pro-actieve-houding aanneemt. Zij komen regelmatig zaken tegen en vragen zich af: Wie kan ik bellen voor advies? De overheid faciliteert, alleen op veel zaken nog niet genoeg.

Het ontbijt was constructief. Over en weer klonken tips, zoals over de mkb-toetsen. Op verschillende ministeries krijgen ondernemers de mogelijkheid om voorgestelde wet- en regelgeving te beoordelen. Is het voor hen werkbaar in de praktijk? Helaas moeten ondernemers daar nu voor naar het ministerie afreizen. Draai dit om en organiseer mkb-toetsen bij de bedrijven.

Het verbinden van ondernemers en politici is enorm belangrijk. De stem van de ondernemer moet luid klinken in Den Haag. Ben jij ondernemer en wil jij ook meepraten? Word participant van ONL! Samen maken wij Nederland ondernemender.