Schaduwkabinet

• Ondernemers-Top

De column van Hans Biesheuvel op Telegraaf.nl

Schaduwkabinet wil ondernemers-top

Ik was onlangs op bezoek bij een Veevoederbedrijf in Erp en sprak daar voor het nieuwe RTL7-programma Ondernemen met Passie! met Huub Fransen, een ondernemer met liefde voor zijn vak. Hij heeft het familiebedrijf uitgebouwd tot een moderne onderneming, heeft 165 mensen aan het werk en exporteert zijn producten naar onder meer België en Duitsland. Het zijn deze Nederlandse ondernemers zoals Huub, die overal ter wereld worden geroemd om hun handelsgeest. Zij zijn de onbekende kampioenen van ons land.

Wat een gemiste kans: een kabinet dat nauwelijks oog heeft voor de positie van de ondernemers van Nederland en de grote rol die zij – en dan bedoel ik zeker ook de kleinere ondernemer en de zelfstandigen- in dit land spelen bij het draaiende houden van de economie.

Er is veel te weinig flexibiliteit op het gebied van kredietverlening, de pensioenen en de arbeidsmarkt. Ik vind het niet meer van deze tijd dat een werkgever nog twee jaar lang het loon van zijn werknemer moet doorbetalen bij ziekte. Dat hij moet opdraaien voor de gevolgen van een ongelukkige valpartij van een van zijn werknemers tijdens diens skivakantie. Waarom moet een bedrijf met drie, vier medewerkers voldoen aan dezelfde verplichtingen als Shell. Dat is voor een kleine ondernemer simpelweg niet te dragen. Waarom moet iedereen die onder de cao valt verplicht pensioen opbouwen, gebaseerd op het gehele inkomen? Het algemeen verbindend verklaren van cao’s, nog zoiets, daar wil ik van af. Het zit de ondernemer in het bloed om op verschillende momenten te kunnen schakelen, van z’n een, naar z’n vijf als dat moet en weer terug. Met het huidige beleid zetten we ondernemers vast. Geef de ondernemers hun onderneming weer terug!

Om echte grote slagen te kunnen maken en vernieuwing te realiseren, moet de band tussen politiek en bedrijfsleven worden hersteld. En daar hoeven we geen jaren over te doen. Als schaduwpremier van Nederland – als aanvoerder van een team ondernemende toppers – zet ik in op de we economy in plaats van de me economy. Samenwerking is een must. Maar wel samenwerking 2.0. Een overlegeconomie die past bij deze tijd. Dat betekent breken met de poldercultuur – never waist a good crisis – De bonden en werkgevers hebben jarenlang de tijd gehad en het heeft politiek en bedrijfsleven bepaald niet dichter bij elkaar gebracht. Sectoroverstijgende en grensoverschrijdende oplossingen zijn nodig om problemen aan te pakken. Geen achterkamertjes, maar open vizier, korte lijnen en echte oplossingen. Samenwerking op alle niveau’s dus. Ondernemers onderling. Werkgevers en werknemers, bedrijfsleven en politiek.

Laat ik meteen de daad bij het woord voegen: ik wil in 2014 een ondernemers-top. Ik roep onze minister-president op om samen met het schaduwkabinet een top te organiseren waar de ondernemer centraal staat. Mark, ik roep jou – de echte eerste man van Nederland – op om samen met de leden van het schaduwkabinet het vertrouwen te herstellen tussen politiek en het bedrijfsleven. Mark, luister voortaan direct naar ondernemers en nog belangrijker: handel er naar.