Nieuws

Ondernemers, verenig je! – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als voorzitter van de lokale ondernemersvereniging merk ik dat het vertrouwen van ondernemers in de politiek afneemt. Door demonstraties op het malieveld hoor je steeds vaker dat het poldermodel niet meer werkt. Waarom faalt dit systeem? En wat kunnen ondernemers doen?

ONL ziet het draagvlak van de oude polder afnemen. Met deze polder bedoelen we het overleg tussen de overheid en werkgevers-/werknemersorganisaties. Het systeem faalt omdat zij niet meer de meerderheid van werkend en ondernemend Nederland vertegenwoordigen.

Plannen slagen alleen als er genoeg draagvlak is. Een voorbeeld hiervan is het wetsvoorstel voor een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Zzp’ers keerden zich massaal tegen dit plan uit het pensioenakkoord, voornamelijk omdat zij niet aan de onderhandelingstafel zaten. Nu mogen alle partijen van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een alternatief voorstel komen. Zzp-organisaties en ONL zien alleen een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor alle werkenden zitten.

Wat is dus de oplossing? Ondernemers kunnen zich aansluiten bij nieuwe partijen die toekomstgericht denken, zoals Werkvereniging, Alternatief Voor Vakbond en ONL. Bovendien kan de politiek bij deze vernieuwende organisaties het zoekgeraakte draagvlak weer terugvinden.