Nieuws

Ondernemers zijn geen zakkenvullers – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Samen met mijn vrouw heb ik een schoenenwinkel in de achterhoek. Net als vele andere ondernemers moeten we knokken voor onze boterham. Het stoort me dan ook enorm dat ondernemers vaak als zakkenvullers worden gezien. Hoe kunnen we dit veranderen?

Van dat vooroordeel wil ik graag af. Onze bedrijven, van MKB en familiebedrijf tot de grote multinationals, zijn de motor van onze welvaart. Juist door en in bedrijven wordt ons geld verdiend. De overheid verdient geen geld, maar herverdeelt geld en is dus afhankelijk van het succes van het bedrijfsleven. In de meeste bedrijven wordt elke dag (vaak stopt dit niet in het weekend) ontzettend hard gewerkt. Juist in coronatijden hebben veel ondernemers het zwaar. Winst en reserves zijn in veel gevallen al verdampt. Toch blijven ondernemers zich vol inzetten voor hun bedrijf. Uit liefde voor de klanten, het product en vaak ook voor wat in vele jaren is opgebouwd. Voor eigen rekening en risico.

Regelmatig wordt het beeld neergezet dat ondernemers maar één doel hebben: zoveel mogelijk winst maken. Dat is onterecht. Natuurlijk is winst belangrijk voor een onderneming, maar bij de meeste ondernemers draait het echt niet alleen om geld. Ze willen juist iets moois neerzetten. Het is belangrijk dat we daar met critici het gesprek over aan blijven gaan.

Een term die in het bijzonder een negatieve bijklank heeft is ‘DGA’, oftewel directeur-grootaandeelhouder. Vaak gaat het om kleine ondernemers en heeft ‘grootaandeelhouder’ niets te maken met veel geld. Wat mij betreft passen we deze term aan en wordt het ‘directeur-eigenaar’.