NieuwsONL in de media

Belasting omlaag – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik run een installatiebedrijf. Onze winst bedraagt gemiddeld 100.000 euro per jaar. Vorig jaar stelde het kabinet een verlaging van de vennootschapsbelasting (VPB) voor. Nu hoorde ik op Prinsjesdag dat deze verlaging op zich laat wachten. Wat zijn de plannen van het kabinet?

Een bv en nv moet belasting betalen over de winst: de VPB. Afhankelijk van de hoogte van de winst betaal je een bepaald percentage belasting. Het gemiddelde mkb-bedrijf heeft 3 tot 5 medewerkers en veruit de meeste bedrijven hebben een winst die lager is dan 200.000 euro. Voor deze bedrijven zal het tarief gaan dalen. In 2019 is dit 19%, in 2020 gaat het naar 16,5% en in 2021 wordt dit 15%. Gelukkig sleutelt het kabinet vooralsnog niet aan de verlaging van dit zogenoemde lage tarief.

Een bedrijf met een winst vanaf 200.000 euro blijft dit jaar 25% belasting betalen. Vorig jaar wilde het kabinet dit tarief verlagen, maar dat gaat helaas niet door. Waarom komt het kabinet hierop terug? Ze willen onder andere met het uitstellen van de verlaging van het hoge tarief de koopkrachtverbetering van burgers bekostigen. Van uitstel komt afstel? Ik hoop het niet. De gure wind voor ondernemers trekt aan in Den Haag.