NieuwsONL in de media

Eerste personeel – Ondernemersvraag in de Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik run in mijn eentje een koffiebar. Door het succes van mijn bedrijf heb ik extra handen nodig. Ik heb nog geen ervaring met het werkgeverschap. Waar moet ik rekening mee houden bij het aannemen van personeel?

Het aannemen van je eerste personeelslid is nogal wat. Het brengt veel verplichtingen en kosten met zich mee. Vaak durven ondernemers hun eerste medewerker niet in dienst te nemen vanwege de risico’s, zoals de verplichtingen waar je aan moet voldoen als een werknemer ziek wordt.

Als werkgever betaal je natuurlijk het brutoloon en de verplichte sociale verzekeringen voor je werknemers. Valt jouw bedrijf onder een CAO? Dan moet je die aanvullende regelingen ook toepassen. Als werkgever kun je zelf extra voorzieningen aanbieden, maar dat is niet verplicht.

Werkgevers moeten zich aanmelden bij de Belastingdienst. Daar krijg je de nodige informatie over de loonheffing. Houd daarbij rekening met de extra administratie, maar laat dit je niet weerhouden.

Ik adviseer om door te zetten vanwege het groeipotentieel voor je bedrijf. Werkgever zijn is een vak apart en een groot voorrecht. Jij creëert werk en geeft daarmee mensen perspectief. Bovendien is het MKB de banenmotor van Nederland.