NieuwsONL in de media

Elektrisch rijden – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik ben toe aan een nieuwe auto van de zaak. Door de 22% bijtelling betaal ik voor een benzineauto privé een kleine 300 euro netto fiscale bijtelling per maand. Is het gezien de kosten verstandig om voor een elektrische auto te kiezen? 

Een elektrische auto bespaart niet alleen op brandstofkosten, ook profiteer je van subsidies en belastingvoordelen. Privé betaal je maar 4% bijtelling. Dat blijft helaas niet zo. De overheid is langzaam aan het terugkrabbelen.

Ben je van plan om elektrisch te rijden, koop dan dit jaar de auto. Als je wacht tot volgend jaar moet je namelijk twee keer zoveel bijtelling betalen. Tot 2025 gaat het tarief ieder jaar met 4% omhoog tot het belastingvoordeel voor elektrische auto’s geheel verdwenen is. Dit geldt in 2019 alleen voor auto’s met een aanschafprijs tot 50.000 euro. Over het bedrag daarboven is er 22% bijtelling. Dit bedrag wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd tot 40.000 euro.

Dus wil je een hogere bijtelling vermijden, ga dan dit jaar elektrisch rijden. Voel jij je hierdoor gehaast? Dat begrijp ik. Helaas voert de overheid niet altijd een consistent beleid. Het ene jaar voert Den Haag iets in om het een jaar later weer af te schaffen. Op het gebied van betrouwbaarheid valt nog veel te winnen.