NieuwsONL in de media

Energie besparen – Ondernemersvraag in de Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik hoor dat sommige bedrijven verplicht energie moeten besparen van de overheid. Ik heb een kleine autogarage. Geldt dat ook voor mijn bedrijf? En zo ja, waar moet ik in hemelsnaam beginnen?

 Niet alle ondernemers moeten verplicht besparen. Het geldt voor de ruim 100.000 bedrijven die meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken. Ondernemers kunnen de energiebesparende die ze hebben genomen, sinds 1 juli dit jaar, zelf online doorgeven via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Om ondernemers te helpen heeft de RVO voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ opgesteld. Als je alle erkende maatregelen van de bedrijfstak doorvoert en rapporteert, dan voldoet jouw bedrijf aan de energiebesparingsverplichting. Het monteren van tijdschakelaars op buitenverlichting is bijvoorbeeld één van de maatregelen die horeca ondernemers kunnen nemen.

Sommige bedrijven vallen niet onder één van de negentien bedrijfstakken. Deze kiezen de sector die het meest van toepassing is.

Let op: gemeenten en omgevingsdiensten gaan controles uitvoeren. Hoe meer je aan energiebesparing doet, hoe kleiner de kans op een controle.

Ook een vraag voor Hans Biesheuvel? Stuur een mail naar info@onl.nl