NieuwsONL in de media

Nadeelcompensatie – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik run samen met mijn vrouw een delicatessenzaak. De gemeente heeft kortgeleden aangeven dat er nieuwe sierbestrating wordt aangelegd in onze straat. De winkel is hierdoor in november en december slecht te bereiken. Wat kan ik doen?

Ondernemers kunnen bij de gemeente nadeelcompensatie aanvragen. Als gemeentelijk handelen schade veroorzaakt, wordt de ondernemer vergoed. Klinkt goed? Helaas is deze regeling in werkelijkheid niet wat het lijkt.

In de ONL Ondernemerspanel-app geeft 80% van onze achterban aan dat zij deze regeling niet kennen. Ook meldt 5% van de ondernemers dat zij hebben geprobeerd om van de regeling gebruik te maken. Allen zonder resultaat. Vreemd?

Vaak beroepen gemeenten zich onterecht op het ondernemersrisico. Gemeenten zijn bang voor een domino-effect: één winkel compenseren kan een hele straat wakker maken. Daarom schrikken zij ondernemers af door moeilijke juridische taal te gebruiken. Zij maken het ondernemers lastig om van de compensatieregeling gebruik te maken.

Dat is jammer. Meestal hebben gemeenten de mond vol over steun voor het mkb, helaas geven ze in de praktijk vaak niet thuis.

Wat kun je doen? Laat je niet afschrikken door onbegrijpelijk jargon van gemeenten. Het kost tijd, maar zet door. Bij schade heb je recht op compensatie.

Gepubliceerd in De Telegraaf van donderdag 26 september 2019