NieuwsPersberichten

ONL Bijeenkomst in de Tweede Kamer: Export in opkomende economieën en ontwikkelingslanden

Nieuwsbericht ONL voor Ondernemers
Den Haag, 21 mei 2014

Wil je het hele bericht lezen in PDF, klik dan hier.

ONL Bijeenkomst in de Tweede Kamer: Export in opkomende economieën en ontwikkelingslanden
Op maandag 19 mei organiseerde ONL voor Ondernemers in samenwerking met VVD Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé, woordvoerder Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een rondetafelbijeenkomst over ondernemen in opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Ondernemers hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven hoe zij hun producten in het buitenland in de markt zetten, welke obstakels zij hierbij tegenkomen en hoe de overheid hen het beste zou kunnen helpen.

Belangrijkste bevindingen:
Exporteren is net als ondernemen een kwestie van initiatief nemen en doorzetten. Met een goed product, kennis van zaken en een goede portie doorzettingsvermogen kom je als ondernemer al heel ver. Toch is het moeilijk om buitenlandse markten te penetreren. De overheid vervult hierin een belangrijke rol als makelaar en facilitator.

140519 Rondetafel Export Opkomende Economieën en Ontwikkelingslanden_1

Deals worden in het buitenland het makkelijkste gesloten als de overheid partijen bij elkaar brengt en helpt met het leggen van de juiste contacten. Diplomaten kunnen hier een cruciale rol spelen in het bijstaan van ondernemers.

Er is een verscheidenheid aan beschikbare financieringsinstrumenten waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Deze instrumenten zijn vaak echter niet bekend, of ze sluiten niet aan bij de aard van het project dat door bedrijven in gang wordt gezet. Er is nog veel te winnen door een meer hybride mix in het gebruik van de instrumenten mogelijk te maken. Hier moet meer ruimte zijn voor maatwerk.

Ondernemers lopen opdrachten mis door te strenge voorwaarden voor het verstrekken van overheidsmiddelen in ontwikkelingslanden. Het credo is nu dat ontwikkelingshulp ‘ongebonden’ moet zijn. Nederland scoort echter zeer laag in vergelijken met landen als Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk wanneer we kijken naar het percentage investeringen dat terugvloeit naar het Nederlandse bedrijfsleven.

Actiepunten:
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft op 16 mei 2014 een kabinetsvisie over de positie van Nederland in de mondiale export aangeboden aan de Tweede Kamer. ONL voor Ondernemers zal de resultaten van de bijeenkomst aan de Minister voorleggen.

Enkele quotes van aanwezige ondernemers:
“Vertrouwen is de basis van al het zakendoen. In het buitenland speelt deze factor een nog grotere rol van betekenis, het is zeer behulpzaam als een overheidsfunctionaris op het juiste niveau langskomt en formeel zijn zegen geeft. ”

“Maak doelstellingen voor ambassades om Nederlandse ondernemers bij te staan. Reken ze af op de hoeveelheid deals die gefaciliteerd zijn. ”