Nieuws

ONL Brexit tour – Bijeenkomst Almere

Op 20 september heeft de ONL Brexit tour Almere aangedaan. Na een korte inleiding door de lokale WTC directrice, Patricia van Drongelen, zijn er een aantal lezingen geweest van de Douane, RVO Nederland en de DCIB. Ook Hans Biesheuvel is namens ONL aan het woord geweest. Gedurende de gehele bijeenkomst was er de mogelijkheid om vragen te stellen.

“We hebben nog 191 dagen te gaan”, zo worden de deelnemende ondernemers gewaarschuwd door de Douane. Wel is er nog de mogelijkheid tot uitstel van executie tot 834 dagen. De hamvraag is dan ook: waar moet (internationaal) ondernemend Nederland zich op voorbereiden?

Half november is de deadline voor het kabinet, dan wordt in het Verenigd Koninkrijk besloten of er een harde Brexit komt of dat er eerst sprake is van een tussenregeling. Onafhankelijk hiervan dienen ondernemers echter al rekening te houden met de gevolgen. Specifiek hebben we het dan over 35.000 nieuwe ondernemers waar we ons zorgen om maken aangezien zij nog niet beschikken over een douanenummer.

Ook het handelsverkeer naar andere landen kan in een ander daglicht komen te staan, onafhankelijk van of er wel of geen tussenregeling ingesteld wordt. Producten of delen van producten (of diensten) die uit het Verenigd Koninkrijk komen worden niet meer gezien als Europees. Hiermee gaat oorspronkelijkheid dus een grotere rol spelen voor ondernemers.

De Brexit biedt echter ook kansen. Nederland kan bijvoorbeeld fhet concurrentievoordeel nu veel beter gaan gebruiken. Zo kan het Verenigd Koninkrijk mogelijk als gateway dienen of kunnen wij juist als gateway dienen voor het Verenigd Koninkrijk.

Hans Biesheuvel biedt ter afsluiting van de bijeenkomst het MKB-actieplan 2030 aan aan de directrice van het WTC Almere en draagt daarmee de boodschap uit van ONL: “We willen Nederland samen ondernemender maken, het MKB moet first zijn”.

Wilt u weten wat de Brexit voor uw onderneming betekent? Doe hier de Brexit impact scan.

Heeft u deze bijeenkomst gemist, maar wilt u graag een van de komende bijeenkomsten bijwonen? Hier vindt u aanvullende informatie en kunt u zich aanmelden.