Nieuws

ONL: laat ondernemers niet de dupe worden van de ‘lockdown light’

Dringende oproep aan kabinet om NOW, TOZO en TVL te heropenen 

ONL doet de dringende oproep aan het demissionaire kabinet om snel de oude steunmaatregelen NOW, TOZO en TVL te heropenen voor de sectoren die worden getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: “De klap bij ondernemend Nederland is groot. De afgelopen vrijdag aangekondigde maatregelen voor de komende drie weken leiden bij ondernemers tot zorg, teleurstelling en wanhoop. Het regent annuleringen, ondernemers in de horeca en evenementenbranche kunnen weer voorraden weggooien. De spaarpotjes en reserves bij deze ondernemers zijn door de eerdere maatregelen al op. We kunnen hen nu niet in de kou laten staan.”

ONL begrijpt dat het demissionaire kabinet gezien de oplopende besmettings- en IC-cijfers opnieuw moest ingrijpen. “Tegelijkertijd vrezen we de economische gevolgen van de ‘lockdown light’. De maatregelen slaan het hardst neer bij precies dezelfde ondernemers die, zakelijk, de afgelopen 1,5 jaar corona het meest hebben gevoeld. MKB-ondernemers zitten aan hun limiet, zowel zakelijk als mentaal, en daarom kan deze ‘lockdown light’ ook echt niet langer duren dan drie weken,” aldus Biesheuvel.

Er moet een reële, robuuste en ruimhartige compensatie voor ondernemers komen. ONL ontvangt achter de schermen signalen dat het demissionaire kabinet overweegt tot het opzetten van een financieel zo beperkt mogelijk steunpakket. “Dit doen geen recht aan de ernstige situatie waarin veel MKB-ondernemers zitten. Het nieuwe steunpakket moet eenvoudig, maar daadkrachtig zijn. ONL denkt hierbij specifiek aan de generieke steunmaatregelen NOW, TOZO en TVL, die per 1 oktober zijn gestopt. Het demissionaire kabinet heeft ervaring met deze maatregelen en is in staat de systematiek hierachter op korte termijn weer op te starten. Tegelijkertijd moet er oog blijven voor ondernemers die geen of onvoldoende aanspraak hebben kunnen maken op de generieke steunmaatregelen, maar wel negatief geraakt worden door de nieuwe maatregelen. ONL denkt ter ondersteuning van deze ondernemers onder meer aan de herintroductie van de voorraadvergoeding in de TVL.”

ONL verzoekt het demissionaire kabinet om snel in overleg te treden met de zwaarst getroffen sectoren: de horeca, evenementensector, horecagroothandels en detailhandel. Biesheuvel: “Alleen op deze manier wordt de impact van de ‘lockdown light’ op ondernemend Nederland volledig duidelijk. Ondernemers zijn wanhopig, verliezen het toekomstperspectief en vrezen de komende drie weken. Het is cruciaal dat het kabinet dit beter op het netvlies heeft.”