NieuwsONL in de media

ONL op BNR: De Wet DBA moet nu van tafel!

‘DE WET DBA MOET NU VAN TAFEL’

De ondernemers willen de wet DBA vóór 1 mei definitief van tafel. De toezeggingen van Staatssecretaris Eric Wiebes zijn volgens ondernemersorganisatie ONL niet voldoende om te voorkomen dat de markt vastloopt.

De organisatie vindt dat de grote onzekerheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers weggenomen moet worden. Ondernemers verwachten een chaos als de huidige situatie blijft voortduren en roepen het kabinet en Staatssecretaris Wiebes daarom op om de wet DBA daarom onmiddellijk in te trekken.

Nú van tafel

Ondernemersvoorman Hans Biesheuvel: ‘De wet DBA moet nu van tafel, dat is de enige manier om de nodige duidelijkheid te bieden. Het is nu zaak om de angel eruit te halen, daarna kunnen we werken aan een duurzame oplossing’.

Die oplossing zit hem volgens ONL in het feit dat zelfstandig professionals die voor eigen risico ondernemen niet lastig gevallen moeten worden. De organisatie pleit ervoor dat zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers de zekerheid moeten krijgen dat loonheffingen, premies en werknemersrechten niet van toepassing zijn wanneer er gewerkt wordt op basis van een overeenkomst van opdracht in combinatie met een inschrijving in het handelsregister.

Even geduld

Totdat er een nieuw kabinet is lijkt het bestuur van Nederland maandenlang stil te staan. De vraag is hoe het moet met onderwerpen die schreeuwen om een oplossing, zoals de vastgelopen zzp-markt. De wet DBA behoort niet tot de onderwerpen die ‘controversieel’ zijn verklaard. Daarmee hoeft deze formeel niet te blijven liggen totdat er een nieuw kabinet zit. Desondanks weet bijna niemand hoe het er nu voor staat met de oplossing.

Klik hier om het artikel op de website van BNR te lezen.