NieuwsPodcast

ONL Podcast: Een kijkje in de keuken van een bedrijfsovername

Ondernemer Henk Griffioen van That’s Lease en Ron Nap van Boardtrust, een adviesbureau uit Oegstgeest dat zich specifiek richt op alle management en opvolgingsvraagstukken die leven bij DGA- en familiebedrijven, zijn te gast in de nieuwste ONL-podcast. Griffioen schakelde de hulp in van Boardtrust voor de zoektocht naar een opvolger van zijn bedrijf en deelt zijn ervaringen in de nieuwste ONL-podcast. 

That’s Lease is een zakelijk autoleasebedrijf met negentien medewerkers uit Sassenheim dat zich richt op het mkb en werd 12,5 jaar geleden werd opgericht door Griffioen. Hij schakelde de hulp in van Boardtrust nadat hij verveeld raakte op het werk. “Ik zat de hele dag achter mijn bureau en daarna ging ik surfen op campersites en zoeken naar boten en dure auto’s. Ik dacht ‘wat doe ik hier?’.” Na een gesprek met zijn accountant werd hij doorverwezen naar Boardtrust om eens te kijken naar het aanstellen van een nieuwe, algemeen directeur. Hij was niet meteen overtuigd. “Na een paar maanden zijn we pas het traject opgestart.” “De aanloop naar dit moment heeft maanden geduurd”, zegt Nap. Inmiddels is er een algemeen directeur aangesteld waardoor Griffioen uiteindelijk afstand kan nemen van zijn bedrijf. “Ik probeer hem zo min mogelijk voor de voeten te lopen door veel thuis te werken en onderweg te zijn. Iedere week hebben we een overleg buiten de zaak en dat werkt goed.” 

Afstand nemen van bedrijf

Het volgende punt op de agenda is het maken van een directiestatuut. “Het moment dat ik echt ‘mijn macht’ uit handen ga geven. Dat doet mij wel wat”, zegt Griffioen. “Daar heb ik even de tijd voor nodig.” “Het is voor ondernemers lastig om afstand te nemen van het bedrijf”, zegt Nap. Wat is het moeilijkste geweest tijdens het proces de afgelopen twee jaar?”, vraagt Biesheuvel aan de That’s Lease-oprichter. “Het besef dat er een moment komt dat het loslaten gaat beginnen”, vertelt Griffioen. “Vorige week vroeg de algemeen directeur wanneer hij mijn kantoor kan overnemen, bijvoorbeeld.” 

Hoe selecteer je een opvolger?

Griffioen: “Ik raad aan om breed te kijken. We keken heel erg naar de autoleasewereld. Uiteindelijk is het iemand geworden die commercieel directeur was bij een internationaal autoverhuurbedrijf.” Nap: “De persoonlijke competenties om samen met de ondernemer op te trekken zijn ook belangrijk.” Bij nader inzien had Griffioen meer afstand willen nemen bij het wervings- en selectieproces omdat hij emotioneel erg betrokken is bij het bedrijf. “Dat wil ik als tip meegeven.” Nap geeft ook aan dat het belangrijk is om zo snel mogelijk fysiek afstand te nemen na het vinden van een opvolger. “Mailtjes van medewerkers stuur ik direct door. Ook de nieuwe directeur moet kilometers maken”, zegt Griffioen. De instelling van een Raad van Advies is ook raadzaam, zegt de Boardtrust-mede-oprichter en partner. “Die fungeert als een soort buffer.” Nap geeft tot slot als tip: “Zorg dat je weg bent als er een opvolger is gevonden. Wees wel bereikbaar voor vragen, maar maak het iedereen makkelijk en zorg voor een fysieke afstand.” 

Beluister hier de hele podcast.