NieuwsPodcast

ONL-podcast: Conflictoplossing voor ondernemers

Zo’n vijfendertig procent van achthonderdduizend kleine ondernemingen tot tien personen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een conflict op de werkvloer. “Conflicten horen bij ondernemen”, zegt Senior Justice Sector Advisor Krijn van Beek die verbonden is aan The Hague Institute for Innovation of Law (HiiL). “Maar het is vervelend als een conflict escaleert en heel lang blijft voortslepen. Zo’n dertig procent van de conflicten is na een jaar nog niet opgelost. En dan kan het schadelijk worden voor je onderneming.” Conflictoplossing staat centraal in de nieuwste ONL-podcast waarin Van Beek in gesprek gaat met Hans Biesheuvel.

HiiL koppelt innovatie en recht aan elkaar. “Dat rechtssysteem wat wij hebben is een heel onveranderlijk ding”, legt Van Beek uit. “Ons procesrecht is in 1824 bedacht en sindsdien bijna niet meer veranderd, terwijl er nieuwe inzichten en mogelijkheden zijn. Daar kun je je voordeel mee doen om conflicten beter in goede banen te leiden en op te lossen.”

Er zijn twee opties om een conflict aan te pakken. “Zelf een beetje aanklooien: de ander bellen of het laten rusten”, vertelt Van Beek. “Of dat goed gaat is maar de vraag. Het is a niet je vak, bovendien ben je zelf partij. Alternatief twee is een jurist inschakelen die gaat zoeken naar juridische aanknopingspunten om de ander zijn ongelijk te bewijzen. Dan ga je op zoek naar wie er gelijk heeft, een claim wordt ingediend. De ander verweert zich en schakelt mogelijk ook een advocaat in en voordat je het weet ben je twee jaar verder en sta je voor de rechter met een totaal geëscaleerde relatie. Dat is een beetje de dynamiek die we kennen.” Van Beek wijst ook op een derde optie: mediation. Beide partijen komen overeen om een professionele, externe gesprekspartner in te stellen. “Maar tegen de tijd dat je op die optie komt, had je er ook zelf uit kunnen komen.”

Hoe pak je een conflict aan?

Wat doe je in een conflictsituatie als ondernemer? “Met HiiL kijken we naar methodieken die een conflict snel in goede banen kunnen leiden”, zegt de Senior Justice Sector Advisor. Conflictoplossing is nu heel gecompartimenteerd. “Je schakelt een advocaat in of een mediator of je doet dat niet. Dat kan beter door elkaar worden gemengd.” Op dit gebied wordt al geëxperimenteerd. Hij wijst naar een succesvolle pilot met de gezinsadvocaat bij echtscheidingszaken waarin een advocaat en een gedragsdeskundige samen werken aan een oplossing voor beide partijen. Van Beek: “Niet twee advocaten die tegen elkaar strijden, maar één partij die aan de opdracht werkt om er samen uit te komen. Dit voorkomt onnodige conflictschade.”

‘Schakel neutrale derde in’

De meeste ondernemers wachten volgens Van Beek te lang met het inschakelen van een deskundige in een conflictsituatie. “Ook omdat een advocaat geld gaat kosten, het lang gaat duren, de uitkomst onzeker is en er de kans bestaat dat de relatie dan definitief stuk is.” Hans Biesheuvel komt met een casus over een ondernemer die wordt geconfronteerd met een enorme huurverhoging. “Je gaat door het lint en dan?”, vraagt Biesheuvel. Van Beek: “Zoek naar een plek of persoon in de buurt die het gesprek kan aanknopen met de verhuurder of de reden van de verhoging. Misschien heeft die verhuurder ook te maken met opgelopen kosten? Die neutrale derde kan de verbindende factor zijn.” HiiL doet momenteel onderzoek naar nieuwe en betaalbare vormen van conflictoplossing. “Op het moment dat een advocaat wordt ingeschakeld kan de situatie escaleren. Is er niet een slimmere oplossing: dat is de zoektocht. Ik denk dat dat enorm kan helpen.” HiiL heeft een aanvraag gedaan bij het Nationaal Groeifonds om dit te onderzoeken. Een nieuw model voor conflictoplossing gaat volgens hem zeker geld besparen. Conflicten leiden tot gezondheidsproblemen en kosten tijd en geld, wijst Van Beek. “Conflicten zijn zand in de radar van de economie. Op het moment dat we komen met een goede oplossing gaat dat zich ook vertalen in meer vertrouwen. Dat is een zeer rendabele investering”, aldus Van Beek.

Beluister hier de podcast.