Nieuws

ONL-podcast: Duurzaamheids- en innovatieconferentie SMILE interessant voor bedrijfsleven

Het vijfde SMILE-congres, dat staat voor Sint Maarten Innovation, Initiatives & Industries Link-Up Event, komt eraan. Op 27 en 28 oktober 2023 vindt dé innovatie- en duurzaamheidsconferentie van het Caribisch gebied plaats op St. Maarten. Hans Biesheuvel gaat in de nieuwste podcast in gesprek met Bianca Peters, mede-oprichter en directeur van 360º of Innovation. Zij vertelt alles over verduurzaming van het Caribisch gebied, de meerwaarde voor ondernemers om zaken te doen met bedrijven op de eilanden en de conferentie in oktober.

In 2018 richtte zij samen met partners stichting 360º of Innovation op om eilanden wereldwijd te helpen om te verduurzamen. “Dat doen we zowel voor de publieke als private sector”, zegt Peters. Waarom die fascinatie voor eilanden?, vraagt ONL-voorman Hans Biesheuvel in de podcast. “Bij kleine ecosystemen zie je direct de impact van verduurzaming. Duurzaamheid is meer dan alleen investeren in duurzame energiebronnen. Dat kan ook op sociaal-economisch, financieel gebied of door te investeren in bewustwordingscampagnes”, zegt Peters, die wijst op de urgentie van verduurzaming op eilanden, waaronder de Nederlandse Antillen. “Eilanden ondervinden als eerste de effecten van klimaatverandering. Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat er een reële kans is dat binnen nu en vijftig tot honderd jaar twintig procent van Bonaire onder water komt te staan door de klimaatverandering en zeespiegelstijging. Daar moeten we heel serieus naar kijken. Ik durf wel te zeggen dat die effecten ook gelden voor de andere eilanden. Er is dus ongelofelijk veel noodzaak om innovatief na te denken over het verduurzamen van de eilanden.” 

Duurzaamheidscongres SMILE

SMILE ontstond na de verwoesting van orkaan Irma in 2017. Peters: “Onze stichting werd gevraagd om na te denken over het pragmatisch helpen van de eilanden. In 2018 hebben we. Een handelsmissie georganiseerd en een hackathon om met de mensen op Sint Maarten na te denken over de ontwikkeling van het eiland.” Dat was een groot succes en hieruit is SMILE ontstaan. “Het wordt de vijfde editie en is bedoeld om het bedrijfsleven, overheden en kenniscentra bij elkaar te brengen om het verschil te maken.” Het congres bestaat uit een netwerkevenement, workshops en keynote-speeches. Ook kunnen bedrijven zich hier presenteren. “We doen ook aan matchmaking vanuit de organisatie, zodat bedrijven met de juiste partijen in contact komen.” 

Geografische ligging interessant voor zakenleven

Waarom is Sint Maarten zakelijk interessant? “Sint Maarten ligt in het noordelijke deel van de Cariben en is een doorgang richting Latijns- en Noord- Amerika. Zakendoen met landen in deze werelddelen kan makkelijk via de eilanden. Sint Maarten is een hub in de regio en kan een faciliterende rol spelen in het maken van contact.” Er wordt goed Spaans gesproken op de Antillen en het is veilig om hier zaken te doen, wijst Peters. Onlangs vond er een pre-event plaats bij de Harbour Club in Den Haag over SMILE. Creatieve oplossingen voor duurzame energiebronnen en bereikbaarheid van de Antillen zijn meer dan welkom, aldus Peters, die wijst op de interessante sprekers die aanwezig zijn op SMILE, waaronder Megan Smit, CEO Shift7 en voormalig Chief U.S. Technology Officer.

Kijk voor meer informatie over het congres op https://www.smilesintmaarten.com

Beluister hier de podcast!