NieuwsPodcast

ONL-podcast: Familiebedrijven bundelen krachten in samenwerkingsverband

Ondanks de uitdagingen in de horeca op het gebied van personeel, hoge inflatie en energieprijzen, is de liefde voor het vak nooit bekoeld. Horeca-ondernemers Marco Peek (Brothers Horeca Groep) en René Bogaart (Big Horeca) zijn aangesloten bij de Samenwerkende Horeca Ketens (SHK) dat bestaat uit elf familiebedrijven. “Het is ontstaan vanuit de gedachte om informatie met elkaar te delen”, zegt Peek in de nieuwste ONL-podcast tegen Hans Biesheuvel. Op inkoopgebied wordt onder meer samengewerkt door de aangesloten bedrijven.

“Vooropgesteld vind ik dat ik werkzaam ben in de allerleukste bedrijfstak”, zegt Bogaart.  “Maar het is op dit moment niet makkelijk. Door twee jaar corona zijn alle reserves weg. Ik had de pech dat ik twee nieuwe bedrijven opende in die periode en door de overheid werd gezien als starter. Dat was een groot nadeel. Na corona loop je aan tegen het feit dat er wel omzet is, de gasten zijn terug, maar de marges zijn weggevaagd.” 

Bogaart ziet zijn bedrijf als ‘een Formule 1-auto met heel veel knopjes waardoor je soms net een paar meter per seconde kunt winnen’. “Op het gebied van inkoop proberen wij met al onze partners te praten. Op het gebied van energie hebben we vorig jaar helaas een beslissing genomen om voor een jaar vast te kiezen. Achteraf niet de beste oplossing. Dat gaan we loskoppelen en dat betekent een boete, maar levert wel gunstigere tarieven op.” Het is hem gelukt om zijn personeel in coronatijd aan te houden. “Wel een dure oplossing. Niet alleen het doorbetalen van onze mensen, maar uiteindelijk ook het laten groeien van de lonen om mensen bij ons te houden.” Daarnaast wordt naar het buitenland gekeken voor personeel, naar landen zoals Spanje. Hij wijst ook op enorme stijging van huurprijzen. “De marges zijn echt meer dan weg.”

Krapte op arbeidsmarkt

“Voor corona merkten wel al krapte op de arbeidsmarkt, met name in de keuken, maar het is alleen maar meer geworden”, zegt Peek, die veel werknemers ziet hoppen naar andere banen. “De personele kosten zijn door het wisselen hoger geworden. Daar zijn de verhogingen op inkoop nog overheen gekomen. We gunnen onze medewerkers het beste, maar het moet wel ergens van betaald worden. De marge onder aan de streep staat enorm onder druk.” Bogaart: “Wij kunnen geen vijf euro vragen voor een biertje in Leidschendam-Voorburg, maar feitelijk zou het dat wel moeten kosten. Dat is niet omdat wij dat willen. De horeca-ondernemer is leidend voorwerp hierin. Wij zitten aan het eindstation en zijn afhankelijk van onze leveranciers en daar gaat alles extreem omhoog.” 

Verkeerd beeld van werken in horeca

Bogaart wijst erop dat horeca vaak meer als een bijbaan wordt gezien en niet als een vak, zoals in andere landen waar mensen tientallen jaren in de horeca werken. Biesheuvel vraagt zich af of de SHK iets wil doen om het imago te verbeteren? “We lopen allemaal tegen dezelfde problematiek aan. Het ziet er niet gunstig uit. Wij proberen met Koninklijke Horeca Nederland en onderwijsinstellingen een realityprogramma op te nemen en op televisie te krijgen waarbij we laten zien hoe leuk de horeca is”, zegt de Big Horeca-ondernemer. “Het kan toch niet zo zijn dat je in Spanje voor 1400 euro per maand de hele maand in een restaurant werkt en dat we dat in Nederland niet meer kunnen of willen. Er is een beeld ontstaan dat je zeven dagen per week moet werken en op alle feestdagen, maar die tijden zijn voorbij. We moeten het verhaal beter verkopen naar buiten”, aldus Bogaart.

Beluister hier de hele podcast.