Nieuws

ONL podcast: het wordt tijd voor een kabinet dat zich aan beloftes houdt

ONL-voorman Hans Biesheuvel is teleurgesteld over de resultaten van het kabinet Rutte 3 voor ondernemers in de afgelopen jaren. Dat zegt hij in gesprek met Frits Huffnagel in de nieuwste ONL podcast.

Het huidige kabinet (regulier en demissionair) heeft de lasten voor ondernemers met 7,4 miljard verzwaard. Daarbij gaat het om:

– De lasten voor het bedrijfsleven onder Rutte 3 stegen de afgelopen jaren al met 4,1 miljard euro.

– Daar is voor 2022 nog eens het volgende bovenop gekomen:

* 2,1 miljard euro lastenverzwaring volgend op besluitvormingen in eerdere jaren. Denk onder meer aan het verlagen van de zelfstandigenaftrek

* De earningsstrippingsmaatregel is tijdens de APB verder aangescherpt met 707 miljoen euro.

* De verhoging van het hoge VPB-tarief kost 498 miljoen euro.

 

Het eerder gereserveerde bedrag van 2 miljard euro voor lastenverlichting is niet conform toezegging en afspraak bij ondernemers terechtgekomen. De afschaffing van de dividendbelasting en de BIK zijn niet doorgegaan.

ONL-voorman Biesheuvel: “Tijdens de algemene beschouwingen werd er 1,7 miljard voor BIK gelden als dekking gebruikt voor andere wensen van de Tweede Kamer. Dat is een gebroken belofte aan het bedrijfsleven. En in plaats van een verlaging van de VPB van 25% naar 21% komt er een verhoging naar 26%. Ook dat is een gebroken belofte.”

Volgens Biesheuvel komen verschillende partijen hun verkiezingsbeloften niet na: “Rutte en Hoekstra beloofden voor de verkiezingen dat we Nederland uit de crisis zouden investeren. In plaats daarvan krijgt het bedrijfsleven lastenverhogingen. Dat is wederom een gebroken belofte. Iedereen in Den Haag heeft de mond vol over vernieuwing. Mijn wens is een overheid die zich aan beloftes houdt. Dat zou pas echt nieuw zijn.”

Meer hierover kunt u terugluisteren in de podcast.