Nieuws

ONL: snelle en daadkrachtige actie voor ondernemers nodig door stijgende prijzen

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de laatste ontwikkelingen van de koopkracht en de stijgende energieprijzen. Iedereen gaat de hogere energierekening vroeg of laat in zijn of haar portemonnee voelen. Niet alleen huishoudens, maar zeker ook ondernemers hebben ongekend veel last van de gigantische energieprijsstijgingen. De eerste ondernemers die door de onbetaalbare energierekeningen in acute betalingsproblemen komen hebben zich al bij ONL gemeld.

Neem bijvoorbeeld de cafetaria’s en snackbars. Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom. Vorige maand was dat ruim 3600 euro. Voor deze maand verwachten deze ondernemers een factuur van ruim 5000 euro. Ook de glastuinbouw heeft alarm geslagen. Bijna de helft – 40% – van de glastuinders moet definitief of tijdelijk het bedrijf stoppen. Oorzaak: de absurd hoge energieprijzen.

Het kabinet kijkt al enige tijd naar de stijgende energieprijzen, maar geeft aan dat het nog maanden kan duren voordat er compensatie aan zit te komen. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: “Dat is te laat. Zelfs bedrijven die geen last hebben gehad van corona kampen inmiddels met gigantische problemen. Het gaat hierbij om de hoge energieprijzen en nu ook inflatie en het groeiende tekort aan grondstoffen. Ondernemers worden geconfronteerd met een enorme druk op hun marges. Het is voor velen op deze manier simpelweg niet meer bol te werken. Laat staan dat ondernemers nog geld hebben voor nieuwe investeringen.”

ONL pleit door daadkrachtig en vooral ook snel optreden door de overheid: “Tijdens de coronacrisis kon dat ook, waarom nu niet? Laat ondernemers niet in de kou staan en ga nu met de getroffen branches in gesprek om zeer snel tot een oplossing te komen. Voordat het echt te laat is.”