Nieuws

ONL: Versoepelingen stap voorwaarts, maar ontoereikend voor aantal sectoren

Zojuist zijn er versoepelingen van het coronabeleid aangekondigd. ONL voor Ondernemers vindt de heropening van sectoren als de horeca uiteraard een goede stap vooruit. Tegelijkertijd hoopt ONL dat alle branches snel volledig open kunnen, zonder beperkingen. Voor de evenementen- en cultuursector zijn de aangekondigde versoepelingen bijvoorbeeld ontoereikend. Door de strenge voorwaarden – die aan de heropening worden verbonden – kunnen deze ondernemers net niets. Voor hen dreigt de schade onherstelbaar te worden.

Het kabinet moet met alle sectoren in gesprek blijven over het heropeningsperspectief en aanvullend blijven praten over een toereikend steunpakket. Voor de sectoren die weinig tot geen last meer hebben van de coronamaatregelen is het alvast van belang dat er nagedacht wordt over een herstel- beleid. Dat het ‘oude’ normaal voor de meeste sectoren weer voorzichtig in zicht komt, biedt veel ondernemers nu gelukkig wel enig perspectief. Zeker nu het einde van de coronapandemie in het zicht lijkt te komen.

Het staat buiten kijf dat geen enkele ondernemer nog zit te wachten op een nieuwe lockdown, want de financiële en mentale weerbaarheid is bij iedereen nu echt op. ONL vindt dan ook dat het definitief tijd is om de lockdowns achter ons te laten. “We moeten zo snel mogelijk helemaal open en waar mogelijk van steun naar herstel toewerken. Daar hoort een krachtig herstelbeleid met een duidelijke langetermijnvisie van dit kabinet absoluut bij”, aldus ONL voorman Hans Biesheuvel.

Er gelden nu dus nog voorwaarden aan de heropening van sectoren. En daar moet iedereen zich wel aan gaan houden, vindt ONL. Hoe vervelend dat ook is. Biesheuvel: “Liever nu drie weken lang goed handhaven en streng controleren, dan dat we nu met zijn allen te soepel met de regels omgaan en straks weer in een nieuwe lockdown terechtkomen.”