Nieuws

ONL-voorman Hans Biesheuvel: ‘Compenseer ondernemers voor 100%’

Tijdens de persconferentie van gisteravond werd duidelijk dat het kabinet de coronasteun voor ondernemers in het tweede kwartaal mogelijk wil ‘opplussen’. Volgens de voorman van ONL voor ondernemers, Hans Biesheuvel, moeten die uitbetalingen van de steunmaatregelen naar 100 procent gaan.

Er wordt gesproken over extra geld voor de TONK-regeling (een soort bijzondere bijstand voor zelfstandigen via de gemeente) en een mogelijke verruiming van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Naar verwachting komt hier deze week meer informatie over. ‘Het heeft nu veel te lang geduurd. Ik vind het zo langzamerhand onmenselijk worden’, vertelt Biesheuvel. Uit onderzoek van ONL blijkt dat 48 procent van de ondernemers op dit moment een inkomen heeft op bijstandsniveau of lager. ‘Als het opplussen er niet komt, gaan er echt grote problemen ontstaan onder ondernemers.’ Volgens Biesheuvel moet de hele keten steun ontvangen om een domino-effect te voorkomen. Dus niet alleen de horecaondernemers, maar ook de horecagroothandels.

De regelingen moeten niet alleen omhoog, ook moet er kritisch gekeken worden naar de uitvoering van deze maatregelen. ‘We krijgen steeds meer berichten dat de uitbetaling van TVL en TONK te lang duurt. ‘Liquiditeit is een toverwoord en die droogt behoorlijk snel op’, besluit Biesheuvel.

Naar aanleiding van de persconferentie van gisteren sprak Hans Biesheuvel vanochtend om 7:30 bij BNR Nieuwsradio. Luister hier het fragment terug