Nieuws

ONL zeer tevreden: ‘Verpandingsverbod eindelijk van de baan’

Vandaag heeft minister Dekker (VVD) van rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangekondigd om een eind te maken aan verpandingsverboden. Fantastisch nieuws voor ondernemers. Al jaren heeft ONL zich hardgemaakt voor dit resultaat en het is goed dat minister Dekker nu vaart maakt met deze wet.

Door verpandingsverboden op te leggen houden grote bedrijven kleine ondernemers in hun greep. Kleine bedrijven mogen hun vorderingen voor geleverde producten of diensten niet verpanden van grote bedrijven die zich in hun keten bevinden. Deze verboden worden contractueel opgelegd aan kleine ondernemers. Hierbij is de boodschap ‘take it, or leave it’, waardoor ondernemers genoodzaakt zijn dit soort bepalingen in contracten te slikken.

Het gevolg van dit verpandingsverbod is het feit dat bedrijven hierdoor minder gemakkelijk een lening aan kunnen gaan bij de bank. Het verkrijgen van financiering voor ondernemers is al jaren een aanhoudend probleem. Door deze nieuwe wet wordt de uitgangspositie voor ondernemers bij het krijgen van een lening, bij de bank, verbeterd.

ONL-voorman Hans Biesheuvel: ‘Het is geweldig nieuws dat de minister eindelijk met dit wetsvoorstel is gekomen. Wij pleiten er al jaren voor en het heeft grote invloed op een betere financiering voor ondernemers.’