Nieuws

Op een nette manier stoppen – Ondernemersvraag Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Door de coronamaatregelen zie ik al weken de omzet van mijn horecaonderneming teruglopen en stapelen de rekeningen zich op. Met het sluiten van de horeca ben ik genoodzaakt een einde te maken aan mijn onderneming. Ook het gevoel dat ik mijn schuldeisers niet meer kan betalen bezorgt mij slapeloze nachten. Hoe kan ik op een nette manier mijn onderneming stoppen en bijvoorbeeld mijn leveranciers betalen?

Ik snap je zorgen en tegelijk ook je verantwoordelijkheidsgevoel om op een nette manier met je schuld om te gaan. De nieuwe lockdown valt  voor veel ondernemers erg zwaar.  Het is verstandig om in gesprek te gaan met je schuldeisers en je financieel-adviseur en kijk uit met je verder in de schulden steken. Ik snap dat het een erg zware situatie is, maar je hoeft je er niet voor te schamen. Als je met je raadgevers niet tot een oplossing kunt komen, dan raad ik je aan om te stoppen.

Als ondernemersorganisatie zetten wij ons in voor een stopperslening, aangeboden door de overheid. Het doel van dit krediet is dat openstaande schulden bij andere ondernemingen kunnen worden afbetaald. Zo kun je in deze crisis netjes een einde maken aan je onderneming.  Een domino-effect van faillissementen wordt hiermee namelijk voorkomen. We roepen de overheid op om te kiezen voor een langlopend aflossingstermijn tegen een lage rente. Op deze manier heb je mogelijkheden om met een schone lei door te gaan te gaan als ondernemer.