Columns & Opiniestukken

Op de schop – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 7 september 2017

Op de schop

Deze week is duidelijk geworden dat de traditionele polder niet meer tot een akkoord kan komen. Goed nieuws voor werkend en ondernemend Nederland. Die hebben nog steeds last van slechte polderakkoorden, zoals de Wet DBA, Wet Werk en Zekerheid en het derde jaar WW.

In het verleden konden formerende partijen rekenen op in de oude polder voorgekookte voorstellen. Plannen voor de arbeidsmarkt uitonderhandeld door vertegenwoordigers van het grootbedrijf en de grootste bonden. Maar nu leggen ze niets op de formatietafel.

Wat mij betreft gaat de polder nu echt op de schop. Dan kan de rest van werkend Nederland ook meedoen. Dit zorgt voor een breder maatschappelijk draagvlak. Kijk bijvoorbeeld naar het Energieakkoord. Op één onderwerp werd een grote coalitie gebouwd. Het resultaat is naast draagvlak ook commitment vanuit deelnemende partijen.

Dit hebben we nodig op de arbeidsmarkt. Per onderwerp overleggen, coalities bouwen en iedereen mee laten praten. Grote én kleine werkgevers, werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden moeten zich uit kunnen spreken over het beleid. Het is onze arbeidsmarkt, laten we er ook zelf over beslissen. Dit is het moment om de bladzijde om te slaan. Op naar de nieuwe overlegeconomie en weg met de huidige polder.