Columns & OpiniestukkenNieuwsONL in de media

Op tijd betalen – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Stel je voor dat je boodschappen doet of tuingereedschap koopt. Bij de kassa zeg je dat je pas over 120 of 90 dagen gaat betalen. Als ze niet akkoord gaan met jouw inkoopvoorwaarden dan winkel je voortaan ergens anders. Dit klinkt vreemd, maar is precies wat MKB’ers van grote klanten horen. Die misbruiken hun inkoopmacht om niet op tijd te betalen.

Grote bedrijven bepalen eenzijdig dat ze hun MKB-toeleveranciers en dienstverleners pas over drie of vier maanden betalen. Op deze manier krijgt het grootbedrijf goedkoop krediet, en de ondernemer een hoop problemen. De salarissen van medewerkers, de rekeningen voor grondstoffen en energie moeten wél meteen betaald worden.

Om dit probleem op te lossen heeft ONL samen met Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) de Wet late betalingen gerealiseerd. Grote bedrijven die MKB leveranciers en dienstverleners pas ná 30 dagen betalen moeten automatisch ook een schadevergoeding betalen. Dit moet er voor zorgen dat grote bedrijven hun rekeningen op tijd betalen.

Komende tijd wordt duidelijk of het grootbedrijf zich aan de wet houdt. Dit zal blijken uit de accountantscontroles. De grote accountantskantoren roep ik op om expliciet naar te late betalingen te kijken. Samen kunnen we er voor zorgen dat het grootbedrijf ook op tijd gaat betalen.