CoronaOndernemerspanel

Oplopende kosten voor werkgevers door geringe testcapaciteit

Nu de GGD de belofte om binnen 48 uur te testen niet meer overal kan nakomen, lopen de kosten voor werkgevers op. Dit blijkt uit een peiling van ONL. Werknemers die zich op corona willen laten testen, moeten eerst op hun beurt wachten en daarna op de uitslag. In de meeste gevallen kost dit vier tot vijf dagen tijd. Als de werknemer in deze periode niet vanuit huis kan werken, is de werkgever vaak gedwongen om vervangend personeel te regelen. Dit leidt tot extra kosten die veel werkgevers zich niet kunnen veroorloven.

Zorgen
57% van de ondervraagde ondernemers maakt zich zorgen over de beperkte testcapaciteit in combinatie met het griepseizoen dat voor de deur staat. ‘Winkelpersoneel kan niet thuiswerken. En juist in de griepperiode heb ik mijn medewerkers het hardst nodig, als de sint- en kerstinkopen worden gedaan,’ aldus een van de ondervraagden.

Liever snel testen en zelf betalen
37% van de ondervraagde werkgevers heeft nu al te maken met werknemers die thuiszitten omdat zij zich op corona laten testen. 26% van die werkgevers was al genoodzaakt om vervangend personeel in te huren. ‘Wij kunnen geen onderscheid maken tussen corona en lichte griepklachten, daardoor hebben we nu zes werknemers thuiszitten. Als het zo doorgaat, wordt het een drama voor het bedrijf. Ik wil best zelf betalen voor sneltesten, want ik kan het me niet veroorloven dat er iedere keer zoveel medewerkers uit het rooster vallen,’ laat een ondernemer weten.

De resultaten van de peiling op een rij:

   

         

Over de ONL Ondernemers app
Wekelijks kunnen gebruikers van de ONL Ondernemers app vragenlijst invullen over diverse thema’s die voor ondernemers van belang zijn. De uitkomsten van deze peilingen bepalen mede de koers van de ondernemersorganisatie. Ook brengt ONL de resultaten zonder compromis rechtstreeks naar de politiek en naar de media, om de belangen van ondernemers in Nederland te behartigen. Kijk voor meer informatie op www.onl.nl/ondernemerspanel