Nieuws

Oproep ONL: wijzig verandering faillissementsrecht anders zijn kleine ondernemers de dupe

Vanmiddag staat de wetsbehandeling van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in de Tweede Kamer op de planning. Deze wet heeft een verandering voor ogen in het faillissementsrecht. Het wetsvoorstel moet er namelijk voor zorgen dat bedrijven die in financiële problemen zijn geraakt, zichzelf gemakkelijker kunnen herstructureren om zo een faillissement af te wenden.

Financiële herstructurering betekent vaak het schrappen van vorderingen van schuldeisers, zoals mkb-ondernemers. Het huidige faillissementsrecht toont aan dat kleine schuldeisers, zoals kleine ondernemers, hier vaak de dupe van zijn. Terwijl grote schuldeisers, zoals banken, positiever uit de situatie komen.

‘Het kan niet waar zijn dat in deze moeilijke tijd kleine schuldeisers aan het kortste eind trekken bij een faillissement’, benadrukt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers. ‘Er dreigt een wet aangenomen te worden die deze nadelige positie van het mkb versterkt. Dit moet absoluut voorkomen worden.’

ONL pleit daarom voor een aantal aanpassingen aan het wetsvoorstel. Kleine schuldeisers moeten beter beschermd worden. Ons voorstel is om meer zekerheid voor deze ondernemers in te bouwen, zodat ze te allen tijde een minimaal deel van hun vordering terugkrijgen.

Biesheuvel: ‘De WHOA is een belangrijke wet die veel bedrijven kan gaan helpen in deze lastige tijd. Maar zoals zo vaak gebeurt worden kleine ondernemers op 1-0 achterstand gezet. Laten we deze score nu eindelijk eens gelijk trekken.’

Meer weten? Luister naar Hans Biesheuvel bij BNR Nieuwsradio of in de uitzending van RTL Z Nieuws (vanaf 3:34)