Schaduwkabinet

• Overlegeconomie

donderdag 19 februari 2015
Deze column van Hans Biesheuvel is te lezen bij De Financiële Telegraaf

Het ontslagrecht loopt vast. Minister Asscher werd gedwongen om in de Tweede Kamer toe te geven dat zijn Wet Werk en Zekerheid ernstige weeffouten bevat. Ondernemers met een seizoensgebonden bedrijf, zoals campings, restaurants, ondernemers in de bouw, worden met terugwerkende kracht opgezadeld met een torenhoge ontslagvergoeding. Zodra dit werd aangekaart reageerde Asscher ontzet. Hij werd boos en haalde uit naar werkgevers.

De Minister doet zaken met de oude vertrouwde polder die vaak zonder gemeenschappelijke visie rollebollend over straat gaat. Ondertussen heeft Asscher zich door zijn polderpartners laten opzadelen met een draak van een ontslagrecht.

Feit is dat de risico-perceptie bij bedrijven om mensen aan te nemen nog nooit zo hoog is geweest. Ondernemers ervaren dat zij eenzijdig alle risico’s van de arbeidsmarkt in de nek geduwd krijgen. Hiervoor moeten we oplossingen bespreken. Geef ondernemers lucht, laat ze ondernemen.

Hij heeft een oplossing nodig, zowel voor zijn ontslagwet als voor de overlegeconomie in het geheel.

De sleutel van zoveel maatschappelijke uitdagingen ligt bij ondernemers. Zij creëren de banen. Wanneer hun bedrijven groeien noteert het CBS positieve arbeidscijfers.

In de nieuwe overlegeconomie moeten veel meer partijen zich vertegenwoordigd voelen. Geef ondernemers een duidelijke stem. Wij hebben één punt wat voor ons centraal staat: het bouwen van een veerkrachtige economie die banen oplevert.

Ondernemers hebben de ideeën. Wij nemen het initiatief. Meneer Asscher, met ONL kunt u zaken doen.