Columns & Opiniestukken

Overspoeld – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Telegraaf 8 februari 2018, Column Hans Biesheuvel

Overspoeld

Nederland wordt dagelijks overspoeld door pakketjes uit het verre Oosten. Met een paar muisklikken online besteld en gratis thuisbezorgd vanaf de andere kant van de wereld. Via de post passeren pennen, usb-sticks, opladers en speelgoed ongecontroleerd onze grenzen.

Belastingen en invoerheffingen worden niet betaald over deze pakketjes. Ook wordt er niet gekeken hoe de producten gemaakt zijn. Strenge producteisen en voorschriften worden niet gecontroleerd. Logisch dat een Nederlandse ondernemer hier niet tegenop kan.

Als Chinese bedrijven goedkoop staal op onze markt dumpen, of onze multinationals opkopen met goedkoop geld, dan is iedereen verontwaardigd. Maar niemand realiseert zich dat Nederlandse ondernemers dagelijks last hebben van valse concurrentie.

Het mag niet zo zijn dat onze ondernemers die de regels volgen en belastingen betalen rechts ingehaald worden door buitenlandse concurrenten. Niemand heeft grip op de toenemende stroom aan pakketjes. Ondertussen leiden ondernemers schade door deze concurrentievervalsing. Hoog tijd om te zorgen dat iedereen zich hier aan onze regels en belastingen houdt.