Nieuws

Payroll – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf

24 maart 2016

Payroll
Het arbeidsmarktbeleid in Nederland stokt. Recente maatregelen werken tot nu toe niet of averechts. Voor ondernemers en werknemers is het een onwerkbare situatie. Beide willen vooruitkijken. De één wil bouwen aan het bedrijf. De ander wil voldoende zekerheid, betaald worden naar kennis en kunde, en kansen om zich te ontwikkelen. Deze belangen zijn met verstandig beleid goed verenigbaar.
De onrust stapelt op. De Wet Werk en Zekerheid heeft zand in de banenmotor van het MKB gegooid. Jammer, want ondernemers binden medewerkers het liefst lang aan hun bedrijf. Het levert loyaliteit en productiviteit op. Door tal van risico’s, zoals een onzekere markt, lange loondoorbetaling bij ziekte, kostbare ontslagvergoedingen en wisselend beleid durven ze het nu niet aan. Ondernemers besluiten vaker om het werkgeverschap te delen met een payrolldienstverlener.

Payroll, mits correct uitgevoerd, past prima in de wendbare toekomstbestendige arbeidsmarkt die we zo hard nodig hebben. Het is een nette manier om een langer contract te geven, de rompslomp uit te besteden en risico’s te beperken. Er is een payrollwet in de maak. Laten we ons daarbij niet blindstaren op de paar procent waar het mis gaat. Zie het als kans om de sector een sterk kader te bieden waarin goed werkgeverschap gefaciliteerd wordt.

Column Hans Biesheuvel - Telegraaf 24 maart - Payroll_PRINT