CoronaOndernemerspanelPoll

Peiling: tien voorstellen aan het kabinet

Op 21 april werd bekend dat de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden verlengd tot 20 mei. En dat er nog geen sprake is van versoepeling van de maatregelen voor bedrijven. Een stevige dreun voor ondernemend Nederland. Daarom heeft ONL direct na de persconferentie tien voorstellen aan het kabinet gepresenteerd, om de overlevingskansen voor Nederlandse ondernemingen te vergroten.

Op 22 april is een motie in de Tweede Kamer ingediend om de tien voorstellen te behandelen. Deze motie heeft brede steun gekregen. We verwachten hier de komende periode meer over te kunnen communiceren.

Via de ONL Ondernemers app hebben we gepeild welke van de tien voorstellen ondernemers het belangrijkst vinden. De resultaten op een rij:

30% – Belastingafstel
17% – Onderzoek overlevingsprotocol per sector
14% – Steunmaatregelen: dan geen dividend- en bonusuitkeringen
13% – Repareer en verruim de NOW
12% – Verruim de TOGS, de GO en de BMKB
7% – Maak ruimte voor uitstel vakantiegeld
3% – Pas de transitievergoeding aan
2% – Steun de non-bancaire financiers
1% – Schort WW-premiedifferentiatie op
1% – Boedelkredieten onder de BMKB voorwaarden

Toekomstperspectief
Tenslotte hebben we via de Ondernemers app nogmaals het toekomstperspectief van ondernemers met personeel gepeild. Ten opzichte van het onderzoek van 17 april zien we hierin geen verandering: bijna een kwart van de ondervraagde ondernemers met personeel overweegt een faillissement door de gevolgen van het coronavirus.