Nieuws

Expertvisie XXI – mr. Theo Gommer – Pensioen ‘verkopen’ kan niet, laten inkopen wel!

Pensioen ‘verkopen’ kan niet, laten inkopen wel!

Ik ben – onder andere – advocaat. Helaas kan ik niemand een ‘pensioenprobleem’ verkopen. Wel kan ik zorgen dat iemand met een pensioenprobleem bij mij komt. Hem of haar kan ik dan helpen. Soms met een minnelijke regeling, soms moet ik ervoor procederen.

Zo moet het ook met pensioen. Pensioen is uitgesteld loon, best complex gemaakt en dus vaak onbegrijpelijk voor de werknemer (en vele werkgevers). Mede daarom moeten we ook naar een nieuw pensioenstelsel, gebaseerd op een ‘persoonlijke pensioenspaarpot’. Zodat het goed communiceerbaar is en dus pensioen-interesse ingekocht kan worden.

Niemand is namelijk echt geïnteresseerd in uitgesteld loon. Althans, ik ken ze niet. Heel misschien als je 60+ bent, maar dan ‘is het te laat’ om nog wat aan je pensioen te doen (behalve consuminderen. En langer doorwerken).

Willen we pensioen dus voldoende aantrekkelijk maken dan moeten we werknemers ‘pensioen laten inkopen’. Hoe doe je dat? Een aantal tips.

  1. Maak het begrijpelijk. Dat is dus een ‘spaarpot’. Hoe meer er in zit, hoe hoger je pensioen. Communiceer dat ‘via peer-groups’. Ik wil weten hoeveel iemand die net zo oud is, net zoveel verdiend en dezelfde arbeids-/gezinssituatie heeft, heeft gespaard. Zit ik erboven of eronder?
  2. We moeten verder zorgen dat werknemers ‘meer’ met hun pensioen kunnen doen en vooral eerder: aanwending voor eigen huis/hypotheek, zorg-, studieverlof, sabbatical, eigen bedrijf en lumpsum op pensioendatum. Het huidige pensioenstelsel werkt daar gezien de verplichtstelling en de focus op een ‘vast en gegarandeerde pensioenuitkering’ niet aan mee. Daarom heb ik Wouter Koolmees, onze ‘minister van pensioen’ al deze en meer tips gegeven voor het nieuwe pensioenstelsel. Werkt u ook mee door dit via uw representatieve werkgeversorganisaties af te dwingen?
  3. Voor werkgevers: help werknemers om hun ‘kleine pensioentjes’ te verzamelen (dat kan vanaf 2018), help ze daarna met in- en overzicht en help ze met hun persoonlijke financiële planning. Dat is uw zorgplicht als werkgever – en zeker áls u een pensioenovereenkomst bent aangegaan, verplicht of niet (gezien de verplichtstelling), maar ook uw taak volgens de Pensioenwet, en volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En ja, ook met hun ‘privé’-issues als gevolg van de verdeling van het pensioen bij een echtscheiding. Wat is immers beter, ze helpen, of accepteren dat ze ‘dag in dag uit’ bij het koffiezetapparaat met gelijkgezinden hierover praten?
  4. En als werknemers het dan ‘nog niet’ willen weten? Dus niet willen inkopen? Overweeg dan eens te stoppen met de pensioenregeling, geef ze wat meer salaris. Dan moeten ze maar zelf verantwoordelijk zijn.

Wat levert dit alles op? Begrijpelijke pensioenen, tevreden werknemers en alle kans om employability & pensioen echt vorm te geven!

Een van de eerste wijze ‘commerciële’ lessen die ik kreeg was: nooit verkopen, altijd laten inkopen. Dat moeten we dus ook met pensioen doen!

 

mr Theo Gommer MPLA/CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten – oprichter van de PensionLawyers Asscociation – en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.