NieuwsONL in de media

Pensioenjungle – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Vroeger kon ik als mede-eigenaar van een vof na een boekjaar een bedrag in mijn pensioenpot storten op basis van de winst van dat boekjaar. Helaas kan dat niet meer en moet ik gokken. Zijn er andere mogelijkheden?

Ondernemers moeten in de loop van het boekjaar al weten hoeveel winst ze gaan maken. Op basis daarvan beslist diegene hoeveel pensioen hij of zij wil sparen bij een bank of verzekeraar. Dit is dus soms lastig in te schatten, maar er zijn meerdere opties.

Je kunt dit jaar gebruikmaken van de reserveringsruimte van 2012 tot en met 2018. Dit is de optelsom van de niet benutte jaarruimte. Jaarruimte mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen als je te weinig pensioen hebt opgebouwd. Zo dicht je een pensioengat.

Mocht je aan het eind van dit jaar ineens een klapper maken en extra geld in je pensioenpot willen stoppen? Dan kun je een extra lijfrentepremie betalen in 2020 die ook fiscaal aftrekbaar is.

Een andere mogelijkheid is om een deel van de winst te reserveren voor je oudedagsvoorziening. Deze oudedagsreserve doe je bij de aangifte in 2020.

Waarom zo complex? Het systeem is bedacht voor werknemers (door ambtenaren), waarvan de inkomensgegevens wel ieder jaar vaststaan en bekend zijn.