Nieuws

MKB-ondernemers eisen eerlijke lastenverdeling energietransitie

De kosten van de energietransitie moeten eerlijk verdeeld worden en mogen niet op het MKB afgewenteld worden. Dat schrijven ONL voor Ondernemers en MVO Nederland in een open brief aan het kabinet. MKB-ondernemers zijn zeer bereid om hun steentje bij te dragen aan het klimaatakkoord. Maar dit mag volgens de ondernemersorganisaties niet betekenen dat ondernemers de energietransitie van grote bedrijven moeten betalen. “In de huidige plannen krijgt het MKB de rekening gepresenteerd,” zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. “Het is onacceptabel om ondernemers voor de verduurzaming van grootvervuilers te laten betalen. Dat pikken we niet.”

Om de energietransitie te financieren heeft het kabinet de Opslag Duurzame Energie (ODE) voorgesteld. Deze belasting over het verbruik van gas en stroom kent een degressieve structuur. Hierdoor zijn het de MKB-bedrijven die de grootste bijdrage gaan leveren. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt om de SDE +(+) regelingen te bekostigen. Dit zijn stimuleringsregelingen die in de praktijk vooral gebruikt worden om grootvervuilers zoals de zware industrie te verduurzamen. MKB-bedrijven kunnen nauwelijks aanspraak maken op de SDE+(+) regelingen.

Ondernemersorganisaties ONL en MVO Nederland willen dat lasten van de energietransitie eerlijk verdeeld worden. Dat betekent dat de gerichte subsidie waarmee grote bedrijven kunnen innoveren en de transitie kunnen maken, niet door MKB-ondernemers moet worden opgebracht. Grootvervuilers hebben jarenlang geld verdiend door niet te betalen voor de externe kosten op milieu en maatschappij. Het mag niet zo zijn dat deze bedrijven gesubsidieerd wordt door de innovatieve MKB-ondernemers. “Terwijl de grote bedrijven de hakken in het zand zetten, waren ondernemers al aan het verduurzamen,” aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. “Ondernemers zijn dagelijks bezig om de energietransitie handen en voeten te geven, deze groep verdient ondersteuning en een betrouwbare overheid.”