Persberichten

Persbericht: Rentederivaten – Boodschap aan banken: Maak schoon schip

Persbericht ONL voor Ondernemers
Den Haag
29 februari 2016

Rentederivaten – Boodschap aan banken: Maak schoon schip, ondernemers zijn lang genoeg aan het lijntje gehouden
ONL voor Ondernemers roept de banken op om schoon schip te maken op het gebied van rentederivaten. Het is duidelijk dat banken financiële instrumenten hebben verkocht aan MKB’ers die vooral in het eigen belang van de bank waren. Deze instrumenten waren niet passend voor de gedupeerde bedrijven en zijn gepaard met onjuiste informatie verkocht.

Het rentederivatendossier ligt als een zwaard van Damocles boven de markt. Het MKB is de banenmotor van onze economie. Omdat veel ondernemers worstelen met de gevolgen van de financiële instrumenten die aan hen verkocht zijn groeien zij minder en creëren ze minder werkgelegenheid. De banken moeten het nu oplossen en ondernemers compenseren.

ONL voor Ondernemers wil dat banken hun zaken met ondernemers zelf op orde maken. Banken hebben veel beloftes gedaan over de herbeoordeling van dossiers met rentederivaten. Tot op heden is er echter vooral bij mooie woorden gebleven. Het is een blamage dat de banken twee jaar lang hebben gedaan over de herbeoordeling, maar dat ze uiteindelijk alsnog door de AFM op het matje geroepen moeten worden.

Nu dat banken in een aantal zaken door de rechter in het ongelijk zijn gesteld is het tijd om de gedupeerde ondernemers een volwaardige compensatieregeling te bieden. Als voorbeeld hiervoor dient het Britse systeem van de Financial Conduct Authority waarbij banken aan gedupeerde ondernemers €2.6 miljard (tot nu toe) aan vergoedingen hebben uitgekeerd. Hierbij zijn ook verliezen als gevolg van het verkochte rentederivaat meegenomen.

De getroffen ondernemers moeten dit dossier voor eens en altijd achter zich kunnen laten. Na compensatie door de banken van deze ondernemers kunnen zij dan zo snel mogelijk weer overgaan tot de normale gang van zaken omtrent hun bedrijfsvoering.

Meer informatie over het compensatieschema en de schikking van de Financial Conduct Authority treft u hier:

http://www.fca.org.uk/consumers/financial-services-products/banking/interest-rate-hedging-products

— Einde bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Gladdines, Senior Beleidsmedewerker, via 06 10 15 00 46 en g.gladdines [@ ] onl.nl.