Persberichten

Persbericht: Snel actie nodig voor late betalingen

Persbericht ONL voor Ondernemers
Den Haag 11 juni 2015

Snel actie nodig voor late betalingen

Te veel bedrijven en overheden betalen facturen te laat. Dit is een groot knelpunt voor het MKB. De gevolgen van lange betalingstermijnen zijn liquiditeitsproblemen, inkomstenverlies, rem op de groei, vacaturestops en zelfs ontslagen[1]. De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen worden geraamd op 2,5 miljard euro[2].

Vandaag vindt de hoorzitting over de late betalingen plaats in de Tweede Kamer op initiatief van ONL en het CDA. ONL zal tijdens de hoorzitting spreken namens de ondernemers die hun ervaring niet publiekelijk delen uit angst voor verlies van opdrachten. Daarnaast zal een aantal ondernemers en zzp’ers aan het woord komen tijdens de hoorzitting.

Op 10 maart hebben CDA Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt samen met Hans Biesheuvel de initiatiefnota Late Betalingen gepresenteerd. De initiatiefnota dwingt bedrijven om de wettelijke handelsrente van ruim 8% altijd te betalen als ze 60 dagen overschrijden. Dit gebeurt nu vaak niet omdat gebruik wordt gemaakt van uitzonderingsclausules. Minister Kamp van Economische Zaken is een onderzoek gestart naar de problematiek van betalingstermijnen. ONL verwacht dat Minister Kamp onderzoekt wat de beste oplossing is voor deze kwestie en spoedig een reactie geeft op de oplossing die ONL en CDA voorstellen.

Drieënveertig procent van de Nederlandse ondernemers geeft aan dat hen door klanten is gevraagd een langere betalingstermijn te aanvaarden dan waar zij zich nog comfortabel bij voelen. Er worden betalingstermijnen afgedwongen die de 60 dagen ruimschoots overschrijden. De normale termijn volgens de wet is echter 30 dagen, met uitloop tot 60 dagen. In de huidige situatie is het dan ook een bewuste afweging van grote bedrijven om uit financieel voordeel late betalingen overeen te komen met leveranciers. Ten koste van het MKB ontstaat hierdoor een ‘leverancierskrediet’ voor het grootbedrijf.

Hans Biesheuvel, initiatiefnemer ONL voor Ondernemers:

“Op tijd betalen is een principe van verantwoord ondernemen. Late betalingen door grote bedrijven zetten leveranciers ontzettend onder druk. De afnemer heeft een rentevoordeel maar de leverancier moet 3 maanden op z’n geld wachten. Dit gaat ten koste van investeringen en werkt door in de hele keten. Er wordt door grote bedrijven misbruik gemaakt van de uitzonderingsclausules van de huidige wet. Het voorstel om de wettelijke rente op te leggen bij termijnen van meer dan 60 dagen zorgt ervoor dat dit misbruik niet meer financieel rendabel is.”

 

Noot voor de redactie

Voor vragen en informatie kunt u ons bereiken via Farah Coppola op telefoonnummer 06 39897918 of f.coppola@onl.nl

[1] Intrum Justitia, “European Payment Report 2015”, 2015

[2] EY, “EU Late Payment Directive een papieren tijger”, februari 2014