CoronaNieuwsPersberichten

PERSBERICHT – Uitbreiding van de TOGS belangrijk om zo veel mogelijk bedrijven te ondersteunen

Afgelopen vrijdag publiceerden minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken de uitvoering van de TOGS. Hiermee krijgen ondernemers een directe ondersteuning van 4.000 euro belastingvrij om het verlies van omzet gedeeltelijk op te vangen. Jammer genoeg was de regeling nog niet voor alle zwaar getroffen ondernemers, maar daar komt vanaf maandag verandering in.

Het kabinet heeft namelijk laten weten dat de lijst van ondernemers die zijn getroffen vanaf morgen wordt uitgebreid. Momenteel wordt geïnventariseerd welke sectoren ook op deze lijst terecht moeten komen, zodat een aanvulling plaats kan vinden. Hans Biesheuvel: “Het ministerie heeft de oren en ogen open gehouden en neemt nu het juiste besluit om meer bedrijven in aanmerking te laten komen. Ontzettend belangrijk, zodat meer bedrijven ontzien kunnen worden in deze bizarre tijd.”

ONL heeft zich met man en macht ingezet om de regeling zo ruim mogelijk opgesteld te krijgen. De afgelopen dagen stond ONL dan ook met veel politieke partijen en het ministerie van Economische Zaken in contact om dit voor elkaar te boksen. ONL roept alle ondernemers die in de hernieuwde lijst moeten worden opgenomen, op zich te melden. Dit kan bij RVO of bij ONL via corona@onl.nl of via de ONL voor Ondernemers app.

Topman van Rabobank Wiebe Draijer heeft zich aangesloten bij een oproep van ONL. Draijer riep vandaag in Buitenhof namelijk op tot het versimpelen van het beoordelen van aanvragen voor de BMKB-C lening. Een overbruggingslening voor getroffen ondernemers, waar de overheid borg voor staat. Hans Biesheuvel: “Banken hebben het momenteel ontzettend druk het is in het belang van de snelheid dat sectoren in één keer goedkeuring krijgen voor hun overbruggingslening in plaats van per bedrijf.” Het water staat veel bedrijven aan de lippen, deze wijziging is essentieel om de liquiditeit van ondernemers op peil te kunnen houden.

Ook riep Draijer op tot het tijdelijk afschaffen van de provisie die ondernemers moeten betalen voor het verkrijgen van de eerder genoemde BMKB-C lening. Door deze situatie kunnen ondernemers 3.500 euro vooraf aan provisie moeten betalen. Hans Biesheuvel: “We willen allemaal de ondernemers in Nederland ondersteunen. Laten we geen situaties creëren waarin we ondernemers aan de ene kan helpen, maar vervolgens de toegang tot regelingen bemoeilijken.”