PersberichtenPoll

Persbericht: Wet DBA moet definitief van tafel

Persbericht ONL voor Ondernemers:
Den Haag, 14-04-2017

Wet DBA moet definitief van tafel
De Wet DBA moet voor 1 mei definitief van tafel zeggen ondernemers. De toezeggingen van Staatssecretaris Eric Wiebes waren niet voldoende om te voorkomen dat de markt vastloopt. De angel moet uit het probleem gehaald worden door de Wet DBA nu definitief van tafel te vegen. De grote onzekerheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers verlamt de economie en moet daarom weggenomen worden. Ondernemers verwachten een chaos als de huidige situatie blijft voortduren en roepen het kabinet en Staatssecretaris Wiebes op de wet DBA daarom onmiddellijk in te trekken.

Ondernemersvoorman Hans Biesheuvel: ‘De Wet DBA moet nu van tafel, dat is de enige manier om de nodige duidelijkheid te bieden. Het is nu zaak om de angel eruit te halen, daarna kunnen we werken aan een duurzame oplossing’.

Wat ONL betreft is de Wet DBA voor 1 mei 2017 weg. ‘Het is bijna 1 mei, dit is het moment dat er duidelijkheid moet komen. Iedereen begrijpt dat deze wet nooit meer terugkomt, de politiek moet dit nu gewoon tegen opdrachtgevers en opdrachtnemers zeggen. Het gaat nu niet meer om wat de Wet DBA technisch-juridisch regelt, maar om de onduidelijkheid die deze wet blijft veroorzaken. Voor 1 mei moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers zeker weten dat de Wet DBA er niet meer is’, aldus Biesheuvel.

ONL pleit voor een oplossing waarbij zelfstandig professionals die voor eigen risico ondernemen niet lastig gevallen worden. Zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers moeten de zekerheid krijgen dat loonheffingen, premies en werknemersrechten niet van toepassing zijn wanneer er gewerkt wordt op basis van een overeenkomst van opdracht in combinatie met een inschrijving in het handelsregister. Vervolgens komt er een helder geformuleerde antimisbruikbepaling die aansluit op de criteria van de fiscale ondernemerstoets. De overgrote meerderheid van de zelfstandigen ondervindt nu last van maatregelen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor een kleine groep, dat moet stoppen.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek van ONL naar de Wet DBA.