NieuwsPodcast

Podcast: Boardtrust adviseert DGA- en familiebedrijven

Wat komt er kijken bij de opvolging of ontwikkeling van een familiebedrijf en wat is eigenlijk een goede directie-samenstelling? Boardtrust is een adviesbureau uit Oegstgeest dat zich specifiek richt op alle management en opvolgingsvraagstukken die leven bij DGA- en familiebedrijven. “Dat bestond nog niet”, zegt Ron Nap, mede-oprichter en partner van Boardtrust in de ONL-podcast.

“De DGA’s (directeur-grootaandeelhouders). Dat zijn de eigenaren van bedrijven die ’s nachts wakker liggen. Die helpen wij”, zegt partner en mede-oprichter Femke Storm. “Het gaat om veruit de grootste groep werkgevers van Nederland”, vult Nap aan. Vaak als de resultaten gaan tegenvallen of het plezier in het ‘ondernemen’ wordt minder, wordt de hulp ingeroepen van Boardtrust. Via accountants, fiscalisten en ondernemers komen de meeste klanten terecht bij het adviesbureau. “We zijn pas een aantal jaren geleden begonnen, maar groeien heel hard omdat we gespecialiseerd zijn in deze sector.”

“Stel je komt tot de conclusie dat je hulp nodig hebt, hoelang duurt zo’n proces van opvolging?”, vraagt Hans Biesheuvel zich af?  De aanlooptijd duurt soms best lang. Voordat ondernemers tot het besef dat ze eigenlijk helemaal geen ondernemer meer zijn maar manager zijn geworden zonder er zelf erg in te hebben. “De angst voor de leegte is groter dan de leegte zelf. Als het hoge woord eruit is, gaat het sneller”, vertelt Storm, die aangeeft ondernemers ook te begeleiden bij het nemen van een volgende stap.

Het proces van zoeken naar externe opvolging duurt gemiddeld een maand of zes. Nap vertelt over een ondernemer die pas na twee jaar de knoop durfde door te hakken om zelf niet meer zijn bedrijf te gaan leiden.

Staan kinderen nog in de rij om het familiebedrijf over te nemen? Storm: “Die zijn er zeker. Maar je hebt nu een keuze, die was er vroeger niet.” Boardtrust stimuleert om hierover in gesprek te gaan en begeleidt hierin. “Veel kinderen zien hun ouders ploeteren en hard werken denken het daarom niet te willen”, vult Nap aan. “Wij houden ons ook bezig met ‘word je gelukkig van het overnemen van het bedrijf’.”

Het imago van DGA’s in politiek Den Haag is niet altijd positief, wijst Biesheuvel. Directeur-grootaandeelhouder klinkt als groot geld en geen belasting betalen. “Kunnen we het niet beter directeur-eigenaar gaan noemen. Dat klinkt veel vriendelijker?” Boardtrust is het hiermee eens. “Wat mij betreft een uitstekende stap. DGA is niet een sexy term, familiebedrijf wel”, zegt Nap. Storm: “Veel mensen hebben een romantisch beeld bij familiebedrijven.” Boardtrust heeft een tip voor alle ondernemers. “Trakteer jezelf op een eigen Raad van Advies”, aldus Storm. “Een onafhankelijk klankbord kan helpen om een frisse blik te houden op het eigen bedrijf.”

Beluister hier de podcast.