Schaduwkabinet

Column Telegraaf – Politiek moet leveren

Donderdag 2 april
Deze column van Hans Biesheuvel is te lezen bij De Financiële Telegraaf.

Politiek moet leveren
Het Binnenhof is in jubelstemming: de economie draait weer. Met groeicijfers van 1 à 2% gaan tegenwoordig bij politici de ogen fonkelen. Ik heb nieuws voor ze. Ondernemers rekenen er nu op dat ze hun geld terugkrijgen. De overheid leeft namelijk al vier jaar van onze steun.

Tijdens de crisis is er een forse rekening bij ondernemers neergelegd. Met het Kunduz-akkoord is er binnen twee dagen voor 12 miljard euro aan lasten in hun nek gegooid. De btw-verhoging zit nog als een vissengraat in de keel van winkeliers. De accijnsverhoging heeft voor een bloedbad gezorgd aan de grens. In totaal staat de teller sinds 2010 op minimaal 28 miljard aan lastenverzwaringen.

Ondernemers zien de economie aantrekken, maar hebben ruimte nodig om te investeren. Zij willen mensen aannemen, nieuwe machines kopen, kennis inhuren om te gaan exporteren of ict-systemen vernieuwen. Dit is het moment ervoor. De lasten moeten nú omlaag. In 2012 had de economie lucht nodig, nu zijn het ondernemers die lucht nodig hebben. Het Kunduz-akkoord kwam tot stand in twee dagen. Ook nu moet het snel kunnen. Draai de btw- en accijnsverhoging terug.

De regeringspartijen moeten nu ballen tonen. Vooral van die ene partij verwacht ik actie. Het predicaat ondernemerspartij moet je namelijk verdienen, je kunt het niet claimen.