Nieuws

Prinsjesdag 2020 – Liveblog ONL

Wat zijn de plannen voor 2021?

Prinsjesdag ziet er dit jaar anders uit dan we gewend zijn. Geen ceremonies, geen Ridderzaal, geen koets. Ook in ons kantoor in het Ondernemershuis Nederland zal het kaal aanvoelen. Geen partners, geen media, geen feestelijkheden aan het Tournooiveld in dit voor veel ondernemers cruciale jaar. Het ONL-team houdt de ontwikkelingen tijdens Prinsjesdag natuurlijk nauwlettend in de gaten en informeert je hier over relevante informatie voor ondernemers.


1 september 2020, 17.00 uur

Miljoenennota 2021: ruimte voor ondernemers

Een jaar geleden zag de Nederlandse economische toekomst er rooskleurig uit, maar het coronavirus bleek een venijnige spelbreker. ONL is ondanks de huidige complexe situatie positief over de plannen van het kabinet om mkb-ondernemers door deze lastige crisis heen te helpen. De overheid komt het bedrijfsleven in de Miljoenennota tegemoet met verschillende stimulerende maatregelen. Met focus op lastenverlichting en een flinke stimulans op investeringen, is de boodschap helder: de economie moet op gang, mouwen opstropen en er tegenaan!

Overleven en vernieuwen
De investeringen die het kabinet in het bedrijfsleven steekt, zijn cruciaal voor de overlevingskansen van bedrijven en het hervatten van de economie. Het kabinet zet in op steun én herstel, op overleven en vernieuwen. De langere looptijd van het steunpakket geeft ondernemers ruimte en perspectief. Ook is er aandacht voor ondernemers die buiten de boot blijven vallen. Kortom: het kabinet biedt ruimte voor ondernemers.

Inzet beloond
De inzet van het team van ONL heeft zijn vruchten afgeworpen, we zijn erg blij om veel elementen uit onze voorstellen aan het kabinet terug te zien in de aangekondigde plannen. De belangrijkste aangekondigde maatregelen voor ondernemers zetten we hieronder op een rij, inclusief reactie van ONL.

Langdurige focus
Tenslotte: ONL is blij met de aangekondigde plannen maar benadrukt vandaag ook het belang van langetermijnfocus op ondernemerschap, niet alleen nu tijdens de coronacrisis. Daar zal onze agenda de komende periode dan ook steeds op gericht zijn. Immers, het mkb is het fundament van de Nederlandse economie en verdient structureel meer aandacht. Anders beklijven de voorgenomen investeringen niet.

Bekijk de plannen


15 september 2020, 15.15 uur

Boodschap Miljoenennota: herstel maar werkloosheid loopt op

Het kabinet focust het komende jaar op banenbehoud, inkomensondersteuning, werkgeversondersteuning en het beperken van economische schade op termijn. Dat is de boodschap in de Miljoenennota, die minister Hoekstra zojuist heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. ‘Onze overheidsfinanciën zijn goed op orde. We klimmen uit het dal en zorgen voor perspectief.’


15 september 2020, 13.45 uur

Troonrede: regering maakt keuze voor investeren

Koning Willem-Alexander benoemt tijdens de Troonrede: ‘In deze onzekere tijd maakt de regering de keuze niet te bezuinigen maar juist te investeren. In baanbehoud, goede publieke voorzieningen, een sterke economische structuur en een schoner land, nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar.’


15 september 2020, 11.45 uur

Ondernemerspanel: vertrouwen in het kabinet, minder in de economie

In de Derde Dinsdag ondernemerspeiling vroegen BNR en ONL aan ondernemers hoe zij de komende periode tegemoetzien en welke verwachtingen zij hebben van het kabinet. Een ruime meerderheid zegt vertrouwen te hebben dat het huidige kabinet ondernemers goed door de crisis loodst. Maar in tegenstelling tot het kabinet blijft een meerderheid van de ondernemers somber over de economische ontwikkelingen. Het kabinet gaat in de plannen uit van een groei van 3,5 procent volgend jaar; ruim 60 procent van de ondervraagde ondernemers verwacht geen stijgende lijn in de economie.

Bekijk de resultaten van de peiling


15 september 2020, 6.15 uur

Mouwen opstropen

Hans Biesheuvel was vanochtend al vroeg te gast bij BNR Nieuwsradio: ‘Wij zijn positief over de aangekondigde plannen zoals we die tot nu toe hebben gezien. We mopperen wel eens op het kabinet, maar ze kiezen nu een serieuze en verstandige koers om de economie op gang te krijgen. Met focus op lastenverlichting en een flinke stimulans op investeringen, is de boodschap helder: de economie op gang, mouwen opstropen en er tegenaan!’ Luister het fragment op de website van BNR


14 september 2020, 11.30 uur

Derde Dinsdag Ondernemerspeiling

Samen met BNR Nieuwsradio hebben we een korte vragenlijst in de ONL app klaargezet. We willen graag van je weten hoe jij als ondernemer de komende periode tegemoet ziet. Heb je vertrouwen dat dit kabinet ondernemers goed door de crisis loodst? Wat is voor jouw bedrijf de komende tijd belangrijk? Welke partijen zie jij na de verkiezingen van 2021 graag in de coalitie? Praat je mee? We bespreken de resultaten dinsdag live bij BNR.

Ga direct naar de app en vul de vragen in via deze mobiele link of download de app :