ONL in de media

Hans Biesheuvel op Radio 1 over payroll

Op dinsdag 12 september 2017 was Hans Biesheuvel samen met Mei Li Vos (AVV) te gast bij radio 1 over payroll-constructies. Vanuit linkse politieke partijen wordt gewerkt aan een initiatiefwet waardoor mensen in dienst van een payrollbedrijf dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werkenden met een vast dienstverband. ONL vreest dat met dat wetsvoorstel alleen de symptomen bestreden worden en het daadwerkelijke probleem, de risico’s en kosten van het werkgeverschap zijn te hoog, niet wordt opgelost.

“Als ik naar de linkse partijen luister, dan denk ik pak het probleem aan en geef niet de oplossing de schuld. Een van de redenen dat vooral kleine bedrijven mensen niet graag meer in vaste dienst nemen is omdat het werkgeverschap heel onaantrekkelijk vinden. Het gaat dan om de duur, maar vooral rond ziekte is het erg risicovol”, zegt Biesheuvel. “Ik denk dat het veel verstandiger is, dat hebben we samen met mevrouw Vos in een Sociaal Akkoord 2017 vastgelegd, om het oneigenlijk gebruik van payroll aan te pakken, daar ben ik ook voor. Het oneigenlijk gebruik is niet goed voor de arbeidsmarkt en niet goed voor mensen. Maar het echte probleem is het werkgeverschap is onaantrekkelijk, duur en risicovol. Als we het werkgeverschap veel aantrekkelijker gaan maken, zoals we ook in ons Sociaal Akkoord hebben afgesproken, dan denk ik dat het aantal payrol-constructies enorm snel zal afnemen.”

“Het totaal aantal payrollers in Nederland is 200.000, ik denk dat het aantal constructies waar er oneigenlijk gebruik is een stuk kleiner is. Ik vrees dat het probleem nu groter wordt gemaakt dan nodig is. Ik blijf terugkomen op mijn eerste punt. Zorg er voor dat het werkgeverschap aantrekkelijker wordt. Met name rond ziekte is het werkgeverschap echt onaantrekkelijk geworden, juist voor de kleine werkgevers en de start-ups, die nog niet zo lang vooruit kunnen kijken en grote risico’s niet kunnen nemen. Als we dat aanpakken, dan dring je de oneigenlijke constructies effectiever terug dan met een wet waarvan ik me afvraag of die er überhaupt kan komen.”

Ook het Sociaal Akkoord 2017 werd besproken in deze uitzending. Hans Biesheuvel: “Op het moment dat niets lukt, zoals met FNV en VNO, dan vraag ik me af hoe groot ben je dan? Uiteindelijk gaat het er om wat je bereikt. Als je kijkt naar de afgelopen jaren, dan zie je wat er uit de traditionele polder komt, als je kijkt naar de Wet DBA of de Wet Werk en Zekerheid die zijn niet echt geslaagd. Daar is werkend Nederland niet mee vooruit gekomen. Ik denk dat wij nu een akkoord hebben gesloten, dat ook op de formatietafel ligt, dat echt toekomstgericht is, dat echt rekening houdt met de economie van nu. Uiteindelijk resultaten neerleggen en je verantwoordelijkheid nemen, zoals AVV en ONL dat nu gedaan hebben, is waar het op aankomt om dingen echt te veranderen in Nederland.”

Klik hier om de uitzending terug te luisteren op NPO Radio 1.