Nieuws

Reactie persconferentie: ONL vreest voor negatieve gevolgen ondernemers

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge hebben zojuist nieuwe strengere coronamaatregelen bekendgemaakt. ONL vreest negatieve gevolgen voor ondernemers en constateert ook dat er veel onduidelijkheid bij ondernemers bestaat. ‘De negatieve gevolgen moeten we zoveel mogelijk beperken en waar ze onvermijdelijk zijn compenseren. Wellicht zijn toch weer extra steunpakketten noodzakelijk. Het is ook cruciaal dat het demissionaire kabinet er alles aan doet om ondernemers perspectief en duidelijkheid te geven. Daar schort het nu aan,’ zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.

Vanaf vrijdag 5 november is een QR-code en mondkapje op meer plekken verplicht en wordt het advies om de helft van de tijd thuis te werken. Vanwege de stijgende druk op de zorg acht ONL voor Ondernemers het als verklaarbaar dat het demissionaire kabinet deze aanscherping in maatregelen neemt.

Tegelijkertijd blijft bij ondernemers het gevoel van onzekerheid leven. In eerste instantie al in aanloop naar deze persconferentie, maar nu zeker over de periode na 5 november. Het nauwlettend in de gaten houden van de gevolgen van deze maatregelen voor ondernemers is cruciaal. ONL-voorman Hans Biesheuvel: “In mijn dagelijkse gesprekken met ondernemers merk ik dat ondernemers bang zijn voor een terugval in het aantal bezoekers en omzet nu de maatregelen worden aangescherpt. Tegelijker hadden zij ook het idee dat het demissionaire kabinet het idee had dat compensatie en steun niet meer nodig waren omdat het al goed ging met de meeste ondernemers. Er zijn veel ondernemers die dat beeld niet herkennen, hoe graag ze dat ook willen.”

ONL heeft deze week in de ONL Ondernemersapp en via sociale media aan ondernemers gevraagd naar hun mening over massaal thuiswerken. Een ruime meerderheid van de ondernemers wil het massaal thuiswerken zo veel als mogelijk voorkomen en geeft eerder de voorkeur aan bijvoorbeeld het controleren van QR codes van medewerkers.