Corona

Red de DGA, red de werkgelegenheid – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik ben directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een klein adviesbureau. Onze omzet is sinds de coronacrisis gehalveerd. Omdat ik DGA ben, sta ik op de loonlijst en kan ik dus gebruikmaken van de loondoorbetalingsmaatregel van het kabinet. Ten minste, dat dacht ik. Want wat schetst mijn verbazing? DGA’s vallen buiten de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW-regeling)! Mijn salaris wordt dus veel lager. Wat nu?

Door de NOW-regeling kunnen bedrijven die omzetverlies lijden door de coronacrisis maximaal 90% van de loonkosten vergoed krijgen. DGA’s zijn ondernemers die aan het hoofd staan van een bv of nv en een groot gedeelte van de aandelen bezitten. Zij keren zichzelf loon uit en betalen loonbelasting. Zij kunnen gek genoeg geen aanspraak maken op de NOW want zij vallen onder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling geeft een aanvulling tot het sociale minimum om te voorzien in het levensonderhoud. Een werknemer wordt dus normaal doorbetaald, maar een DGA niet.

Dit is een groot probleem en slecht voor onze werkgelegenheid. Wat als een DGA hierdoor stopt met ondernemen? Dan gaat dit ten koste van de werkgelegenheid.

Blijf daarom vooral ondernemen en laat je stem horen! ONL springt in bres voor DGA’s en stuurde deze week een open brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ‘Wie zorgt voor DGA’s, behoudt de banen.’