Nieuws

Regelwaakhond – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel
Telegraaf 2 juni 2016

Regelwaakhond
De overheid is een regelfabriek. Ondanks de kabinetsdoelstelling om de regeldruk fors te verminderen komen er netto ieder jaar regels bij. Zolang een regel goed is doordacht en een reëel probleem oplost hoor je mij niet klagen. Goede wet- en regelgeving is een pijler van de concurrentiekracht van onze economie. Wetten creëren een level-playing field en duidelijkheid voor burgers en bedrijven.

Soms gaat het echter flink fout, meestal wanneer wetten met stoom en kokend water door de Tweede Kamer of Gemeenteraad worden gejaagd. Duidelijke voorbeelden zijn de Werkkostenregeling en de modelcontracten voor zzp’ers.

Om de kwaliteit van wetgeving te garanderen hebben we een regeldrukwaakhond met scherpe tanden nodig. Op dit moment hebben we het adviescollege regeldruk Actal, maar dit toetst veelal achteraf. Waarschuwingen van Actal kunnen door politici met haast genegeerd worden.

Mijn suggestie is om Actal onder te brengen bij de Algemene Rekenkamer met een stevig mandaat om regels vooraf te testen op basis van impact assessments. Het adviescollege wordt dan verankerd in onze institutionele structuur met het doel om de kwaliteit van wet- en regelgeving te borgen. Goede regelgeving is een voorwaarde voor het vertrouwen in de overheid. Slechte regels kosten geld, goede regels leveren geld op.

2016 06 02_Telegraaf_Column_Hans Biesheuvel_Regelwaakhond