Nieuws

Rem op ambitie – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Donderdag 17 mei 2018, Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Rem op ambitie 

Bedrijven hebben talent nodig. Uit Nederland én het buitenland. Als we willen groeien zullen we ook over de grens moeten kijken. Zeker nu het steeds lastiger wordt om goede mensen in Nederland te vinden. In plaats van de rode loper uit te rollen, staat de rem op ambitie.

Nederlandse hogescholen en universiteiten gaven deze week aan minder internationale studenten te willen ontvangen. Omdat ze te weinig geld opleveren. Vergeten wordt dat de komst van internationale studenten de lokale economie ontzettend veel oplevert. Een groot deel blijft vervolgens in Nederland werken en betaalt hier belasting.

Ten onrechte wordt gedacht dat internationale studenten en medewerkers voor verdringing zorgen. Het idee is dat ze plekken in collegezalen en banen inpikken. Dit is niet waar. In veel sectoren is een schreeuwend tekort aan goede mensen en lang niet elke collegezaal zit vol. Er is genoeg ruimte voor internationale studenten, maar dan moeten we dat slim organiseren.

Als het onderwijs meer geld nodig heeft, dan kan het beter met een ambitie dan een opgehouden hand komen. Internationaal talent is belangrijk voor de veerkracht van de economie en moet worden aangetrokken. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken om dit goed te organiseren. Achter de dijken kruipen is namelijk geen optie.