Persberichten

Rentederivaten: Banken moeten problemen met ondernemers snel en fatsoenlijk oplossen.

Persbericht ONL voor Ondernemers

Den Haag, 1 april 2015

Rentederivaten: Banken moeten problemen met ondernemers snel en fatsoenlijk oplossen. 
ONL voor Ondernemers is geschrokken van het rapport van de AFM over de verkoop van rentederivaten door banken aan het MKB. Banken moeten ondernemers dan ook meteen en adequaat een oplossing bieden. Het totale percentage gevallen waar iets mis is met de verkoop van het derivaat is met 43% ontzettend hoog. ONL voor Ondernemers zal de banken houden aan hun expliciete belofte om ondernemers niet bij te laten storten wanneer zij zijn opgescheept met een derivaat met een negatieve waarde.

De banken zijn door de AFM opgedragen om alle 17 600 dossiers opnieuw te beoordelen. ONL voor Ondernemers betreurt het dat deze herbeoordeling – in tegenstelling tot eerdere uitspraken van de bancaire sector – niet al voor het einde van 2014 is afgerond. Banken moeten haast maken met de herbeoordeling. Ondernemers kunnen niet tot eind 2015 wachten.

Ondernemers dachten met het derivaat extra zekerheid te kopen. Zij wilden een lening met variabele rente vastzetten. De banken hebben hierbij een ingewikkeld, ondoorzichtig, product verkocht. ONL voor Ondernemers benadrukt dat zij van banken verwacht dat zij alle gedupeerde ondernemers een adequate oplossing zal aanbieden.

Daarnaast moeten banken de mogelijkheid bieden aan ondernemers om van hun derivaat af te komen. Ondernemers zitten door het derivaat nu volledig vast aan hun bank. Wanneer zij willen overstappen naar een andere bank, of een lening eerder willen aflossen, dan kan dat niet vanwege de negatieve waarde van het derivaat. In deze gevallen moeten zij wachten totdat het derivaat afloopt. ONL voor Ondernemers roept de banken op om ook dit specifieke probleem op te lossen.